Na vsebino

Zase skrbim in zdravo živim

Vrtec Otona Župančiča Črnomelj je že drugo leto vključen v program Zdravje v vrtcu, katerega izvaja Nacionalni inštitut za javno zdravje Ljubljana - NIJZ. V program so bile vključene štiri skupine 3 – 4 let in štiri skupine 4 – 5 let. Kljub temu, da je program vključenih samo osem skupin so prednostno nalogo izvajale vse skupine v vrtcu. Namen je oblikovati varno in zdravo okolje, ki pozitivno vpliva na počutje in zdravje celotne populacije.

Osrednja tema, ki nas je spremljala celo leto je bila Zase skrbim in zdravo živim.

ZDRAVA PREHRANA

Že nekaj let se v našem vrtcu trudimo in uvajamo zdrave jedi v prehrano otrok in zaposlenih. Ob tem upoštevamo smernice za zdravo prehranjevanje. Ob rojstnih dnevih otrok starši ne prinašajo sladkarij, ampak praznujemo ob petju, rajanju in pogostitvi s sokom in smetano iz vrtca.

Sodelovali smo v vseslovenskem projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Namen projekta je spodbujanje k pravilni in zdravi prehrani, ki je pridelana v lokalnem okolju. Posebna pozornost pa je namenjena tudi pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja.

V okviru tega projekta smo k sodelovanju povabili lokalne pridelovalce hrane oziroma živil, ki so nam dostavili med, maslo, domači kruh, jabolka in mleko. Obiskal nas je tudi čebelar in nam predstavil nekaj čebelarskih pripomočkov. Otroci iz skupine Čebelice so si večkrat pripravljali sadni obrok za malico. Sami so rezali sadje in kreirali svoj krožnik, kateremu so dali ime(nasmejano sonce, pisana roža…). Krožnik s sadjem so ponudili prijateljem v skupini in ta je ostal v trenutku prazen.

ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA

Izvedli smo številne dejavnosti preko katerih smo utrjevali svoja znanja in spoznavali načine s katerimi poskrbimo za svoje zdravje in dobro počutje.

Sodelovali smo z Zdravstvenim domom Črnomelj. Medicinska sestra je otrokom predstavila različne teme s področja zdravja, higiene… Večkrat letno je posamezno skupino obiskala tudi zobna asistentka, ki je otrokom predstavila pravilno tehniko umivanja zob. Seboj je prinesla prikupno lutko zmajčico Lili, katera je imela lepe in velike zobe. Na njej so se lahko učili pravilnega ščetkanja zobkov.

Otroci so spoznavali poklic medicinske sestre in zdravnika. Medicinska sestra je prikazala uporabo različnih pripomočkov (aparat za pritisk, termometer, injekcija, razkužilo, povoji, otoskop, stetoskop, povoji, recepti, loparček, termometer). Otroke je obisk medicinske sestre navdušil, zato so nadaljevali z igro vlog »Pri zdravniku«. Otroci so prihajali k zdravniku oz. medicinski sestri zaradi preventivnih pregledov in različnih bolezni – pregled ušes, grla, pljuč, merjenje vročine, hoja za pregled ravnotežja in drže, povijanje rok in glave, cepljenje.

Vsaka skupina je izvedla mesečno dejavnost na temo zdravje. Ob tem so otroci spoznavali svoje telo, zdrav način življenja, prehranjevanja… Ob različnih dejavnostih so se navajali na skrb za svoje zdravje in varovanje pred poškodbami. Hkrati so skozi celo leto ozaveščali in poglabljali svoje znanje o higieni rok in zob. Pred vrtcem so otroci s pomočjo vzgojiteljic uredili gredice in vanj posadili zelišča, začimbe in dišavnice. Spoznavali so njihovo uporabnost in pomembnost za naše počutje. Za njih so skrbeli, jih zalivali, vonjali, opisovali, primerjali. Skuhali so čaj iz posameznih zelišč in si pripravili različne napitke ter skuhali zelenjavno juho.

VRTIČEK PRI VRTCU

V našem vrtcu že nekaj let izvajamo projekt »Tržnica semen«, katere namen je obuditi zavedanje in skrb za ohranitev avtohtonih domačih tradicionalnih slovenskih rastlinskih vrst in njihove pridelave v lokalnem okolju. Namen tržnice semen je prenos znanja iz generacije v generacijo ter ohranjanje semen kot kulturnega in naravnega bogastva prednikov, ki omogočajo zdravje in življenje naslednjim rodovom. Zato smo se odločili in medse povabili goste, ki so nam predstavili svoje dejavnosti, katere slonijo na uporabi naravnih materialov in tradicije. Otroci so z njimi izdelovali glinene posodice, si ogledali predenje niti iz ovčje volne in sodelovali pri polstenju mila. Obiskovalci so si lahko izmenjali semena, ki so jih otroci v vrtcu zbirali cel mesec. Na delavnicah so si jih otroci posadili v lončke. V vrtcu so opazovali rast rastline in za njo skrbeli. Nato so le–to presadili na vrt. Vrtnine so okopavali, opazovali, zalivali in pobirali pridelke.

Smo edini izmed vrtcev v naši širši regiji, ki pridelke uporabljamo v vrtčevski kuhinji in jih tudi zaužijemo.

NARAVA IN VAROVANJE OKOLJA

Vse skupine v vrtcu so ločevale odpadke. V igralnici in na hodniku so imeli koše za papir in plastiko ter ostale odpadke. Zbirali so zamaške v dobrodelne namene…
Vključili smo se tudi v mednarodno akcijo Očistimo Slovenijo. Večina skupin je čistila in urejala igrišče z okolico, nekatere skupine so organizirale čiščenje sprehajalnih poti, druge pa so skupaj s strokovnimi delavci urejale cvetlične gredice, prav tako so v ta namen zasadili nekaj novih dreves in uredili peskovnike.

GIBANJE

Veliko pozornosti v našem vrtcu posvečamo gibanju, saj se zavedamo, da si otroci s tem razvijajo tudi intelektualne sposobnosti. Izkoristimo bivanje na svežem zraku v vseh vremenskih razmerah in letnih časih. Vzgojiteljice so v svoji skupini pripravile različne gibalne aktivnosti v dopoldanskem in popoldanskem času. Skupaj s starši so imeli gibalno popoldne v telovadnici (poligon). Babice in dedke so povabili na medgeneracijski pohod. Nekatere skupine so tudi telovadile skupaj z upokojenci in izvedle različne športne igre na stadionu. Učili so se varnega prečkanja ceste s policistom. V Tednu mobilnosti so otroci s starši prihajali peš v vrtec in ob tem izvajali še dodatne dejavnosti povezane na to temo.

Vse skupine od dveh let naprej so vključene v projekt Mali sonček. Vsak otrok ima svojo knjižico v kateri so opredeljene naloge za določeno starost otrok. Te naloge opravljajo skozi celo šolsko leto in jih z nalepkam beležijo v knjižico, kadar otrok dano nalogo osvoji. Nekatere naloge izvajajo tudi skupaj s starši: pohodi, igre brez meja… Na koncu šolskega leta otok dobi priznanje o opravljenih nalogah, ob odhodu iz vrtca pa še medaljo.

VARNO S SONCEM

Z otroki so se pogovarjali o pomenu Sonca za življenje, zaščiti pred škodljivim delovanjem sončnih žarkov. Izdelali so si pokrivala – legionarske kape. Z otroki so se učili pesmi o soncu, spoznavali značilnosti sonca s pomočjo knjig, izdelali plakat, beležili vreme, igrali se rajalne igre v senci… Izdelali so si kartice za igro Spomin – varno s soncem.

V sklopu programa Zdravje v vrtcu so si otroci pridobili različna spoznanja ob gledanju poučnih DVD- jev z naslednjimi vsebinami: Ostal bom zdrav, Dobili bomo dojenčka in Čiste roke za zdrave otroke.

Vir: Vrtec Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj