Na vsebino

ZD Črnomelj zapušča še ena zdravnica, a prihajajo tudi okrepitve

Težave s pomanjkanjem zdravnikov v zadnjih letih dela preglavice številnim zdravstvenim domovom po Sloveniji. Zdravstveni dom (ZD) Črnomelj pri tem žal ni nobena izjema. Potem ko so od začetka lanskega leta ostali brez dveh specialistov družinske medicine ter specializantke splošne medicine in specializantke pediatrije, je svoj odhod s koncem letošnjega leta napovedala tudi specializantka družinske medicine Matejka Nemanič, ki opredeljuje okrog 1.600 pacientov. Kot nam je zagotovil direktor ZD Črnomelj Andrej Matkovič, nihče od teh po novem letu ne bo ostal brez zdravstvene storitve, ki jo bodo zagotovili v ambulanti za neopredeljene. Obstoječi zdravniki, teh je v ZD Črnomelj trenutno devet, imajo namreč vsi polno zasedene ambulante in novih pacientov ne opredeljujejo več.

To je druga zdravnica družinske medicine, ki bo v letošnjem letu zapustila ZD Črnomelj, in prav področje družinske medicine je kadrovsko eno najbolj perečih v Sloveniji. Ker je domači kadrovski bazen zdravnikov izpraznjen, morajo tudi v Črnomlju kadre iskati v tujini. Tako so se s prvim avgustom okrepili z urgentnim zdravnikom iz BiH, ki opravlja enoletno prilagoditveno obdobje v UKC Ljubljana, občasno pa dela tudi v črnomaljski urgenci. S septembrom je v ZD Črnomelj prišla tudi zdravnica pripravnica iz BiH, ki bo z rednim delom lahko pričela po opravljenem strokovnem izpitu, prihodnje leto pa bo začela opravljati še specializacijo iz družinske medicine. Po besedah Matkoviča se bodo januarja kadrovsko okrepili tudi z zdravnico iz Srbije, ki bo konec prihodnjega leta prav tako začela opravljati specializacijo iz družinske medicine. Slednjo že opravlja še ena zdravnica iz Srbije, ki so jo zaposlili lani.

Zveze in poznanstva najboljši način iskanja novih zdravnikov

Kar nekaj težav so imeli v lanskem letu tudi s pomanjkanjem zobozdravnikov, ki pa so jih sedaj večinoma rešili. »Iščemo še otroškega zobozdravnika, ostala mesta imamo zapolnjena. V letošnjem letu smo zaposlili tri zobozdravnice iz Hrvaške. Ortodontijo trenutno izvajamo s pogodbenima ortodontoma in delamo preko programa, ki ga imamo določenega. V letošnjem letu smo poslali na specializacijo ortodontije svojega zobozdravnika,« pojasnjuje Matkovič, ki pravi, da nove kadre pridobivajao zlasti s pomočjo poznanstev, ki so se izkazala za najbolj učinkovit način. »Oglašujemo tudi na Facebook strani zdravnikov iz Hrvaške, oglašujemo preko zavoda za zaposlovanje, ki se udeležuje zaposlitvenih sejmov v republikah bivše skupne države in prek zaposlitvene agencije v Makedoniji, Srbiji, na Hrvaškem ter Bosni.«

Pomagajo tudi pri iskanju stanovanja in vrtca

Poseben problem predstavljajo tudi postopki za zaposlitev zdravnika, ki se po besedah direktorja ZD Črnomelj zelo razlikujejo. »Če prihaja zdravnik iz območja EU je postopek enostaven in se hitro pridobi dokumentacija. Če prihaja izven EU, je nekoliko dolgotrajnejši in je potrebno narediti strokovni ali delni strokovni izpit, pripravništvo ali prilagoditveno obdobje, odvisno kaj komisija zahteva. Pri vsem tem pomagamo urejati vso dokumentacijo v Sloveniji, pomagamo pri vključitvi otrok v šolo ali vrtec, pri iskanju stanovanj ... Vsekakor bomo nove zdravnike aktivno iskali tudi v prihodnjem letu,« zagotavlja Matkovič.

Ob tem izpostavlja tudi nujnost spremembe zdravstvene politike na državni ravni, ki mora zagotoviti večji vpis študentov medicine, narediti bolj privlačne specializacije družinske medicine in pediatrije ter izenačiti koncesionarje z javnimi zavodi. »Tukaj je predvsem problem dejstvo, da zdravniki odhajajo h koncesionarjem, ker ne rabijo dežurati, nimajo nočnih, ne delajo med prazniki, ne delajo v ambulantah za neopredeljene in imajo večinoma urnik od ponedeljka do petka, potem so pa ti pacienti prepuščeni zdravstvenim domovom in bolnišnicam – urgencam,« še opozarja Andrej Matkovič.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj