Na vsebino

Imate predlog za medobčinsko redarstvo?

Z novim letom je začela delovati Skupna občinska uprava občin Dolenjske in Bele krajine, v katero so vključene tudi vse tri belokranjske občine. Novo skupno upravo je sicer ustanovilo devet občin za opravljanje upravnih, strokovnih, pospeševalnih in razvojnih nalog občin ustanoviteljic ter nalog v zvezi z zagotavljanjem javnih služb, ki jih občine ustanoviteljice s svojimi akti lahko prenesejo na skupno upravo.

Vse tri belokranjske občine so v novo skupno upravo prenesle naloge inšpekcije in redarstva, ki so se sedaj izvajale v obstoječi skupni upravi, katere ustanoviteljice so bile vse tri belokranjske občine. V naslednjem koraku pa je možnost, da se v okviru skupne uprave opravljajo tudi naloge, ki so specifične narave oziroma nekatere naloge, ki se trenutno izvajajo preko zunanjih izvajalcev. S tem se pričakuje večja strokovnost in učinkovitost izvajanja nalog na območju vseh treh občin ter tudi racionalizacija stroškov, kar so bili tudi ključni razlogi za tovrstno povezovanje občin. Prav tako so vse tri belokranjske občine upravičene do večjega sofinanciranja iz državnega proračuna kot doslej.

Na območju belokranjskih občin deluje Izpostava Bele krajine za potrebe občinskega redarstva in občinske inšpekcije, ki se nahaja v prostorih Občine Črnomelj, zaradi česar so storitve občanom zagotovljene nemoteno in konstantno. Občani lahko pokličejo na dežurni številki 040 726 004 ali 031 390 401, prav tako so storitve na voljo ob uradnih urah, ki so ob ponedeljkih od 9:00 do 11:00 ter ob sredah od 9:00 do 11:00 in od 15:00 do 17:00.

Skupna občinska uprava trenutno izvaja osem nalog, ki pa se po posameznih občinah razlikujejo glede na njihove potrebe. Za občine Črnomelj, Metlika in Semič skupna uprava tako opravlja naloge medobčinske inšpekcije, medobčinskega redarstva in pravne službe. Na področju medobčinskega inšpektorata in redarstva so prioritete še naprej usmerjene na področja urejanja prometa, varstva cest, javnih poti in rekreacijskih površin ter varstva okolja.

Ker željo na skupni občinski upravi z dobrim sodelovanjem redarstva in občanov izboljšati stanje v okolju in prispevati k večji varnosti, vabijo k podajanju pobud oziroma želj za delo občinskega redarstva. Pobudo lahko naslovite pisno na naslov Skupna občinska uprava občin Dolenjske in Bele krajine, Seidlova 1, 8000 Novo mesto ali elektronsko na [email protected], lahko pa jo sporočite tudi na tel. št. (07) 39 39 270.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj