Na vsebino

Začetek kampanje Samo ja pomeni ja

S triletnim zamikom od gibanja #metoo se je na Balkanu zgodilo gibanje #nisamtrazila, v katerem so se o svojih izkušnjah spolnega nadlegovanja oglasile igralke in novinarke. “V Sloveniji že od leta 2018 v Inštitutu 8. marec preko kampanje #jaztudi zbiramo pričevanja o spolnem nadlegovanju in nasilju. Z imenom in priimkom se je pri nas izpostavila samo igralka Mia Skrbinac. Njeno sporočilo je jasno: konec spolnega nadlegovanja in nasilja lahko dosežemo samo s strukturnimi spremembami,” pove Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec.

V Inštitutu 8. marec so zadnje leto pripravljali predlog redefinicije kaznivega dejanja posilstva. “Predlagamo spremembo zakonskega člena glede kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja, ki trenutno temeljita na modelu prisile, pri katerem pravno gledano ne gre za posilstvo, v kolikor storilec ne uporabi sile. Menimo, da gre za pravno dikcijo, ki je nesprejemljiva, zato predlagamo uvedbo modela afirmativnega soglasja “ja pomeni ja”, v katerem je za spolni odnos potrebna svobodna privolitev. Takšna ureditev ustrezno zaščiti žrtve in omogoča učinkovit pregon storilcev,” pojasni Kristina Krajnc, vodja pravne službe Inštituta 8. marec. “S tem nadaljujemo delo številnih nevladnih organizacij, ki si že več kot 25 let v našem prostoru prizadevajo za ničelno toleranco do spolnega nadlegovanja in nasilja. Veseli smo, da so redefinicijo kaznivega dejanja posilstva v smeri Samo ja pomeni ja podprli tudi Amnesty International, Društvo za nenasilno komunikacijo, Društvo SOS Telefon, Sindikat mladi plus, Breja preja, Smetumet in drugi. Obenem pa redefinicijo kaznivega dejanja posilstva podpirajo tudi vse opozicijske stranke, pa tudi stranki SDS in NSI,” pove Petra Meterc, članica programskega odbora Inštituta 8. marec.

V Inštitutu 8. marec bodo podpise o spolnem nadlegovanju in nasilju zbirali po upravnih enotah naslednjih 60 dni. Mojca Lukan, vodja projekta zbiranja podpisov, poudari: “Podpise se lahko zbere na dva različna načina: osebno na upravni enoti ali z elektronskim podpisom prek e-uprave.” Kljub temu da so se v Inštitutu s predstavniki Državnega zbora, Ministrstva za javno upravo in Ministrstva za notranje zadeve dogovorili, da je obrazec mogoče podpisati kadarkoli v poslovnem času in brez predhodnega naročanja, to ni izvajano na vseh upravnih enotah. Že danes, na prvi dan zbiranja podpisov je prišlo do onemogočanja te osnovne ustavne pravice. “Na upravni enoti Bežigrad nam podpisa niso omogočili in nam povedali, da se lahko ob predhodnem naročilu tam zglasimo šele čez en teden”, pove Mojca Lukan. Vse pristojne smo o tem nedopustnem oviranju osnovnih demokratičnih postopkov že obvestili in pričakujemo, da se bo nemudoma zagotovilo sprotno in neovirano oddajanje podpisov podpore.


V Inštitutu 8. marec izpostavljajo, da se jim je pri zbiranju podpisov pridružilo več kot 100 prostovoljcev iz cele Slovenije. “Ravno danes potekajo akcije v Mariboru, Kopru, Slovenj Gradcu, Celju, Velenju in Novi Gorici. Ekipa Inštituta 8. marec se je razširila, pomoč in podporo imamo v vseh večjih mestih. Širitev je za nas resnično pomembna, ker dokazuje, da je spolno nadlegovanje in nasilje prisotno povsod. Sporočilo Slovenije je enotno: čas je, da ga izkoreninimo,” pove Maja Koražija, članica programskega odbora Inštituta 8. marec. “Več informacij o samem zbiranju podpisov in zakonu pa lahko najdete na spletni strani www.samojapomenija.si.” doda Tija Jakič, članica programskega odbora Inštituta 8. marec.

Vir: Inštitut 8. marec

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj