Na vsebino

Z zaprtimi očmi in napetimi ušesi potopljeni v maturitetna romana

V šolskem letu 2017/18 se bodo dijaki četrtih letnikov gimnazije poglobili v branje dveh maturitetnih romanov. Prvi je delo slovenskega predstavnika socialnega realizma Cirila Kosmača z naslovom Pomladni dan, drugi pa prvenec sodobne kanadske pesnice in pisateljice Anne Michaels z naslovom Ubežni delci.

Namen uvodnih dveh ur je bil usmeriti pozornost dijakov na nešteta stilna sredstva v prvem in travmatično izkušnjo, zvezano z zvokom oziroma njegovo odsotnostjo, druge svetovne vojne in njenih odmevov protagonistov Jakoba in Bena v drugem romanu. Dijaki so s prevezo na očeh ter leže na blazinah najprej poslušali nekaj odlomkov iz Pomladnega dneva in bili pozorni na zvočne ter tudi retorične stilne figure, nato pa iskali njihov smisel v slišanih odlomkih. Namreč, umetniško delo ostaja zaradi takšne rabe jezika pomensko odprto. Pri Ubežnih delcih je bil enak postopek nadgrajen najprvo s poslušanjem izseka iz filma, posnetega po romanu, potem pa še z njegovim ogledom. Sledila je primerjava, v kateri so dijaki ugotovili čustveno intenzivnost doživljanja samo slišanega filmskega izseka. Prav tako so se za hipec poskušali enačiti s protagonistom Jakobom, skritim za tapeto v stanovanju, medtem ko nacisti pobijajo njegovo družino.

Vsi že nestrpno čakamo, da se še globlje potopimo v maturitetna romana.

Vir: SŠ Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

35
44
510
611
71
84
94
13
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj