Na vsebino

Vpis zadovoljiv, a želeli bi si polnih oddelkov

Do roka za prijavo za vpis novincev v srednje šole za šolsko leto 2024/25, to je do 2. aprila, se je na 26.066 razpisanih prostih mest po začasnih podatkih ministrstva za vzgojo in izobraževanje prijavilo skupaj 22.976 kandidatov. Kandidati imajo možnost, da do 23. aprila do 15. ure svojo prijavo prenesejo na drugo šolo ali drug program.

Na Srednji šoli Črnomelj so za prihodnje šolsko leto v štirih programih skupaj razpisali 138 prostih mest, na katere se je letos prijavilo 55 kandidatov, osem manj kot lani. Če je bilo lani v program strojni tehnik vpisanih ravno toliko, kot je razpisanih mest (28), se jih je letos prijavilo 20. V gimnazijski program, v katerem sta bila predvidena dva oddelka, jih je le za en oddelek (22). Vprašanje je, kaj bodo storili s skupaj le štirimi vpisanimi v program ekonomski tehnik, ki ga lani zaradi podobno skromnega vpisa niso izvajali, medtem ko se je devet kandidatov odločilo za program oblikovalec kovin - orodjar, kar je šest več v primerjavi z lanskim vpisom.

Ravnateljica edine belokranjske srednje šole Darja Bremec, letošnji vpis ocenjuje kot zadovoljiv, seveda pa bi si želeli polnih oddelkov. "Naj poudarim, da številka ni končna, saj bo vpis potekal junija, prav tako pa je trenutno tudi obdobje, ko je možen prenos prijav. Glede na lansko leto imamo več prijav za oblikovalca kovin-orodjar," nam je povedala in dodala, da bodo v prihajajočem šolskem letu izvajali vse programe kot do sedaj. Močno pa si želijo, da bi ministrstvo odobrilo tudi izvajanje programa ekonomski tehnik. Kot je znano, na Srednji šoli Črnomelj v tem šolskem letu izvajajo programe gimnazija, strojni tehnik in oblikovalec kovin - orodjar.

Pisali smo že, da si na črnomaljski srednji šoli s pomočjo nekdanjega podpredsednika za tehnologijo podjetja Outfit7 Luke Renka, že nekaj časa prizadevajo prepričati pristojne na šolskem ministrstvu za uvedbo multidisciplinarnega programa tehnik za razvoj videoiger. Po besedah ravnateljice je program napisan in še vedno čaka na potrditev pristojnega ministrstva.

Tabela: Vpis v programe SŠ Črnomelj za šolsko leto 2024/25 (na dan 10.4. 2024):

ProgramŠt. mest za novinceŠt. prijav
Ekonomski tehnik284
Gimnazija5622
Oblikovalec kovin-orodjar269
Strojni tehnik2820

Kaj kažejo podatki o stanju prijavljenih

Podatki o deležih prijavljenih kandidatov v slovenske srednje šole po navedbah ministrstva sicer kažejo, da letošnje stanje prijavljenih ne odstopa od dosedanjih. "Tudi letos se nadaljuje trend povečanega zanimanja za vpis v programe nižjega poklicnega izobraževanja, kot vsako leto pa se jih največ prijavi v programe srednjega strokovnega izobraževanja, sledijo gimnazijski programi in nato programi srednjega poklicnega izobraževanja," so zapisali.

Glede na to, da se v zadnjih letih veliko kandidatov iz manjših krajev ali krajev blizu večjih središč odloča za vpis v šole v večjih središčih, se je morda letos ta trend po navedbah ministrstva nekoliko omilil.

Podatki o stanju prijavljenih kažejo, da je na voljo še dovolj mest za izbiro na vseh vrstah izobraževalnih programov, tudi gimnazijskih. Nekaj šol, predvsem tistih, ki izvajajo gimnazijski program, se bo namreč tako kot je dosedanja praksa zagotovo odločilo za sprejem kakšnega novinca več na račun mest, ki so sicer v oddelkih rezervirana za morebitne ponavljavce, saj slednjih ne pričakujejo veliko. Na ta račun in z oblikovanjem nadnormativnih oddelkov vsako leto pridobijo zagotovo okrog 500 dodatnih mest.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj