Na vsebino

"Vojne ne prinesejo pravih zmagovalcev"

Občina Metlika, Združenje borcev za vrednote NOB Metlika in Mestna skupnost Metlika so včeraj v spominskem parku na Trgu svobode v Metliki pripravili žalno slovesnost v počastitev dneva spomina na mrtve.

Metliška županja Martina Legan Janžekovič se je v nagovoru spomnila vseh tistih, katerih imena so vklesana v granitno površino spominskega obeležja, posvečenega številnim padlim žrtvam iz metliške občine v narodnoosvobodilnem boju.

»Srčno bi si želela, da teh imen ne bi bilo potrebno vklesati. Neizmerno si želim, da bi se dogodki v teh grozljivih letih odvili drugače, kot so se. Slovenci smo bili obsojeni, da za vselej izginemo. Zavoljo pogumnih, srčnih ter narodno čutečih, zavednih , domoljubnih in svobodnih ljudi, ki so svoj vsakdan in svoje delovno orodje zamenjali z orožjem, imamo možnost, da danes stojimo na tem prizorišču,« je dejala županja in izrazila željo, da bi spominska slovesnost »služila hvaležnemu spominu in poklonu nezlomljivi volji preživelih in umrlih, ki so se tako ali drugače pogumno in brez oklevanja uprli kakršnikoli tiraniji v zgodovini slovenskega naroda«.

Po županjinih besedah se še vedno ne razume dejstva, da vojne ne prinesejo pravih zmagovalcev. »Doprinesejo samo trajno zapuščino tragičnih zgodb. Tovrstni uvid mnogim žal manjka še dandanes. Pomembno je, da ohranjamo zgodovinsko podobo na preteklo dogajanje in prestano trpljenje, kar naj nam bo v opomin in spomin, da se takšni zločini nikoli več ne ponovijo. Vsaj to, če že ne mnogo več, dolgujemo našim pogumnim in odločnim prednikom, ki so brezkompromisno in brez oklevanja tvegali in izgubljali mlada življenja za to, da lahko mi v njihovem imenu danes živimo svobodno življenje. Življenje, ki ga oni niso mogli,« je še povedala Martina Legan Janžekovič.

V kulturnem programu so nastopili: Eva Vukšinič, Ajda Zgaga Misja, Ženski pevski zbor Društva upokojencev Metlika, Tina Pezdirec, Zarja Muc in kvartet trobil Mestne godbe Metlika.

Vir: Občina Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj