Na vsebino

Vlada potrdila predlog poroštvenega zakona za tretjo razvojno os

Vlada je potrdila predlog poroštvenega zakona za obveznosti Družbe za avtoceste v RS (Dars). Skupna vrednost projektov, za katere se bo z državnim poroštvom zadolžil Dars, je skoraj 785 milijonov evrov, pretežni del odpade na odsek Šentrupert-Velenje na severnem delu tretje razvojne osi in na odsek Osredek-Maline na njenem južnem delu.

Poroštvo za Darsove obveznosti na podlagi kreditov in dolžniških vrednostnih papirjev znaša do največ 392,44 milijona evrov, pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo.

Po pravilih evropskega statističnega urada Eurostat za javne koncesionarje, ki se ne uvrščajo v sektor država, se namreč državno poroštvo lahko podeli do višine največ 50 odstotkov investicije. Skupna investicijska vrednost ocenjenih projektov je 784,89 milijona evrov, pri čemer se upošteva investicija brez DDV in stroškov financiranja (stroški odobritve kredita in obresti).

Drugi največji projekt v naboru je prvi odsek na južnem delu tretje razvojne osi med Osredkom in Malinami na območju Novega mesta. Vrednost investicije je 325,24 milijona evrov.

Dela na obeh odsekih še ne potekajo. Gradbeno dovoljenje za odsek Osredek-Maline je bilo izdano oktobra lani, a je bila vložena tožba na upravno sodišče, kar pomeni zamik predvidenega začetka del, ki je bil načrtovan v začetku pomladi.

Za vse navedene projekte je medtem že bil potrjen investicijski program.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj