Na vsebino

Viktor Mihelčič

Na današnji dan leta 1913 se je v Metliki rodil skladatelj Viktor Mihelčič. Prvo glasbeno izobrazbo je dobival v domačem okolju, v osnovni šoli in metliški godbi, kjer je igral flavto. V Celju je končal triletno orglarsko šolo, pri glasbenem pedagogu Srečku Koporcu pa je nadaljeval zasebni študij harmonije in kontrapunkta. Kot pevovodja in dirigent je služboval v raznih krajih, leta 1938 je prišel v Kamnik in tam ostal do konca življenja (2010).

Med 2. svetovno vojno je svoje glasbeno delo nadaljeval v partizanih. Leta 1944 ga je Bojan Adamič vključil v novoustanovljeno godbo glavnega štaba NOV in POS v Črnomlju.

Ob igranju flavte je našel tudi čas za komponiranje in nastale so znane partizanske pesmi – Pesem 3. Bataljona (15. Brigade), Po dolinah in po gorah ter Domovina naša je svobodna.

Po vojni se je vrnil v Kamnik, kjer je poučeval petje in glasbo na gimnaziji ter v društvih. Generacijam Mihelčičevih pevcev so se vtisnili v spomin koncerti v Metliki, ki so bili del vsakoletnega nagradnega izleta »tja, kjer je naš pevovodja doma!«

Uglasbil je metliško koračnico na besedilo Engelberta Gangla, med uspele uglasbitve Prešernovih pesmi sodi tudi Mihelčičev samospev O, Vrba, za pevske zbore pa je napisal več kot 120 skladb – preko 70 za otroške in mladinske ter več kot 50 za moške, ženske in mešane pevske zbore.

Vir: Zaslužni Belokranjci: umetniki in znanstveniki, Belokranjski muzej Metlika, 2011.

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
14
21
33
43
55
61
71
82
91
16
19
20
26
27
28
30
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj