Na vsebino

Na današnji dan je bil v Metliki odprt Belokranjski muzej

Težnja, da bi Bela krajina dobila svoj muzej, sega v leto 1910, ko je vodja okrajnega glavarstva v Črnomlju Silvester Domicelj sklical sestanek "interesentov na neobvezen pogovor o nabiranju in ohranitvi zgodovinskih, narodopisnih in krajevnih zanimivosti v Beli krajini". (Slovenec, 15. julij 1910)

Do ustanovitve muzeja takrat ni prišlo, ponovna misel nanj pa je oživela leta 1933, ko je bil pri Tujskoprometnem društvu v Metliki osnovan muzejski odsek, ki je imel za nalogo »zbirati in hraniti narodne spominke Bele krajine«. Načrte je takrat preprečila druga svetovna vojna. Leta 1949 je bilo v Metliki ustanovljeno Muzejsko društvo, katerega osrednja naloga je bila odprtje Belokranjskega muzeja, kar se je zgodilo 1. maja 1951.

Na fotografiji je odbor Muzejskega društva. Sedijo z leve: Ivan Drobnič, Albina Možina, Jože Dular, ki je bil leta 1952 imenovan za honorarnega upravnika muzeja, in Božidar Flajšman.

Stojita Jože Prus in Gabrijel Žemlja. Manjka Lojze Zupanc.

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj