Na vsebino

Veliki uspehi belokranjskih oračev

Člani KOBK so se v soboto, 30. 3. 2019, sestali na rednem občnem zboru društva. Tam so se po ustaljeni praksi pogovarjali in razpravljali o preteklem delu in dogodkih v letu 2018. Izvoljeno je bilo tudi novo vodstvo za mandatno obdobje 4-let. Predsedniško vlogo je prevzel Toni Simonič. V tem mandatu bo KOBK praznoval 20. obletnico obstoja, v sklopu katere ima namen organizirati državno tekmovanje oračev v Beli krajini.

Belokranjski orači so v zadnjem desetletju konstantno pri vrhu tekmovalnega oranja v Sloveniji. Tako niso razočarali tudi v preteklem letu 2018 – že drugič so osvojili prehodni pokal in dosegli visoke posamične uvrstitve na tekmovanjih.

Na 62. državnem tekmovanju oračev Slovenije, ki je septembra potekalo v Mariboru, so člani KOBK tretje leto zapored postali skupinski državni prvaki Republike Slovenije in tako v trajno last prevzeli prehodni pokal. To je bil že drugi tak vrhunski dosežek KOBK; prvi prehodni pokal je bil osvojen leta 2013, prav tako po treh zaporednih zmagah na državnih prvenstvih.

Ekipo na državnem prvenstvu so lani sestavljali člani: tekmovalca Jure Filak (plug krajnik) in Miha Filak (obračalni plug), vodja ekipe Anton Filak ter sodniški zbor Janez Ivanič, Tomaž Veselič, Toni Simonič in Ciril Totter.

Posamične uvrstitve naših oračev:
1. mesto Mihe Filaka z obračalnim plugom na ledini in 3. mesto v oranju strnišča ter
2. mesto Jureta Filaka v oranju ledine kot tudi strnišča v kategoriji plugi krajniki.

Med navijači, ki so prišli spodbujat belokranjske orače, je bila tudi aktualna vinska kraljica metliške črnine Melanie Miketič, ki se je odzvala povabilu in poskrbela za promocijo našega vina v štajerski vinski deželi.

Vredno je omeniti tudi dosežke Antona Filaka, ki je avgusta že trinajstič nastopil na svetovnem prvenstvu oračev v Nemčiji, kjer je osvojil 13. mesto. Istega meseca pa so orači iz ljubljanske regije organizirali tudi 1. memorialni pokal v čast starosti slovenskega tekmovalnega oranja g. Alojza Avšiča, kjer je dosegel najboljši seštevek ocen in s tem prejel predhodni pokal.

Zahvala za prevoz traktorjev in plugov gre Stanetu Miketiču iz Dolenjcev ter Občini Črnomelj za vsakoletno finančno podporo KOBK, kajti brez tega ne bi bilo mogoče izvesti vseh aktivnosti v takem obsegu.

KOBK je belokranjsko društvo s področja kmetijstva. Ni tako številčno, vendar so uspehi njihovih članov od nekdaj prepričevali domače politike, predvsem v Občini Črnomelj, da so vredni vsakršne podpore, kajti uspešno društvo in posamezniki v njem so vselej dobra promocija za občino in celotno Belo krajino. Tako je bilo pod županovanjem g. Andreja Fabjana, ge. Mojce Čemas Stjepanovič in upamo, da se bo uspešno sodelovanje nadaljevalo tudi z novim županom občine Črnomelj, g. Andrejem Kavškom.

Še nekaj statistike: Članom KOBK iz družine Filak se je do lanskega leta uspelo na svetovno prvenstvo oračev plasirati petnajstkrat, nekajkrat so bili zelo blizu medalji. Še vedno pa ostaja kar nekaj načrtov za realizacijo v prihodnjih letih.

Vir: KOBK

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

35
44
59
611
71
84
94
13
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj