Na vsebino

Veliki Snežnik z Vinkom Kukmanom

V teh dopustniških dneh pa se vsi ne odpravijo na morje, nekaterim je ljubši gorski svet. Če se odločamo za enodnevni izlet, ki ni prezahteven in je primeren tudi za otroke, je prava izbira Veliki Snežnik. To čudovito predalpsko goro, z višino 1796 metrov, lahko ob lepem vremenu vidimo tudi iz naših krajev. Kraljuje nad Notranjsko, pristopi nanjo pa so skriti v prostranih snežniških gozdovih.

Snežnik izrazito izstopa med precej nižjimi okoliškimi hribi, ob ugodnih vremenskih razmerah so razgledi z vrha prav veličastni. Vrhovi Gorskega Kotarja in Istre, kjer izstopajo Risnjak, Snježnik in Učka, so kot na dlani. Na slovensko stran pa prek prostranih gozdov Notranjske vidimo tudi najvišje vrhove Julijskih Alp, Kamniških Alp in Karavank.

Na Snežnik vodi več označenih poti, najlažja in tudi najbolj priljubljena pa je tista iz Sviščakov. Če nam je 2 uri hoje do vrha vseeno prezahteven zalogaj, lahko pot skrajšamo s tem, da avto parkiramo na enem izmed štirih parkirišč, ki so urejena malo višje ob sprva kar lepo prevozni gozdni cesti. Potem pa pot pod noge, sprva skozi senčen bukov gozd, kasneje proti vrhu pa skozi ruševje po malo strmejšem delu proti. Tik pod vrhom nas gostoljubno sprejme prijetna planinska koča s ponudbo enolončnic, sladic in seveda pijače.

Veliki Snežnik je lep v vseh letnih časih, v spomladanskih mesecih je pravi botanični rezervat. V tem času je nekaj cvetja že odcvetelo, vseeno pa nas ob poti še vedno pozdravlja obilica rož, ki so zacvetele kasneje. Zaščitni znak te gore sta kranjska lilija, svišč in planika, ki jo lahko te dni občudujemo na samem vrhu. Torej se mi je izpolnila tista želja, da moram vsako leto v živo videti in pobožati to kraljico našega gorovja...

Še namig, do Sviščakov se pripeljemo iz smeri Postojne in Ilirske Bistrice, vzpon in spust nam vzameta približno 4 ure. Fotografi, ki nos in objektiv porinemo skoraj v vsak grm na poti, pa to časovnico pomnožimo s faktorjem 1,5 ali pa tudi več. Če smo šli na pot dovolj zgodaj, nam je ostalo še kar nekaj popoldneva, zato se proti Beli krajini in Dolenjski odpravimo po dobri makadamski gozdni cesti skozi prostrane gozdove proti Kozarišču, kjer si lahko ogledamo grad Snežnik ali pa v bližini Bloške Police znamenito Križno jamo. Od tu naprej pa proti Uncu na avtocesto ali preko Ribnice in Kočevja v Belo krajino in naprej…Sicer pa,vsak po svoje. S fotografskim sotrpinom Brankom sva tam in nazaj kar zajeten del poti potovala skozi omenjene gozdove...Pa tudi prahu na makadamu ni bilo preveč...Sicer pa, avto se da oprati in je samo sredstvo, ki nas pripelje od točke A do točke B in tako naprej vse do točke Ž..

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj