Na vsebino

Večer z Borisom Cavazzo in Vesno Milek

Leta 1995 je Unesco razglasil 23. april za svetovni dan knjige ter avtorskih pravic in od takrat ga praznujemo po vsem svetu. Zadnjih nekaj let pa tudi ponoči. Ta dogodek se zato imenuje Noč knjige. V Sloveniji smo se mu priključili pred štirimi leti. Prav toliko časa pa vizije in poslanstvo tega dogodka širimo tudi v Knjižnici Črnomelj. Skozi letošnjo Noč knjige nas je popeljala, obsijala in navdihovala zvezdna svetloba poezije Srečka Kosovela: “Šele ponoči izveš/ koliko zvezd/ je vrh neba./ Koliko bratov čutiš/ sredi srca.”

Večer, s katerim smo v Knjižnici Črnomelj obeležili Noč knjige, in hkrati svetovni dan knjige, se je zgodil v četrtek, 20. aprila. S svojim obiskom sta nas počastila izvrsten slovenski igralec in režiser Boris Cavazza ter priznana novinarka, publicistka, pisateljica in voditeljica, Vesna Milek. V prijetnem in sproščenem pogovoru, skozi katerega je izvrstno krmaril domačin Marko Simčič, sta nam gosta zaupala kar nekaj zanimivih zgodbic iz njunih življenj. Predvsem Borisovo je bilo težko in zaznamovano s težkimi preizkušnjami. To iskreno žalost je bilo moč tudi začutiti, ko je beseda nanesla na ljudi, ki jih je izgubil. A iz vsake te izkušnje in preizkušnje se je pobral, ne glede na to, kaj mu je razburkano življenje prineslo.

Večer poln smeha, mimogrede – Boris nam je povedal nekaj anekdot, katerim smo se res iz srca nasmejali, topline, predvsem pa iskrenih besed, smo zaključili s poezijo, katero oba gosta prebirata in obožujeta.

Šele ponoči izveš
koliko zvezd
je vrh neba.
Koliko bratov čutiš
sredi srca.
Koliko bratov sveta.
Koliko bratov sveta.
Šele sredi noči
izveš koliko oči
se zapira v sen
da nisi sam
zapuščen
šele opolnoči
ko iz zore zlate
zvezde bleščijo na nas.
Vsaka ima miren
zelenosrebrn obraz.

– Srečko Kosovel

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj