Na vsebino

Večer nemške književnosti

Zgodi se, da kakšen kulturni dogodek uspe zadovoljiti občinstvo in organizatorje in tokrat se je zgodilo nad pričakovanji. V soboto, 22. oktobra, smo v nekdanji gostilni Skubic v Črnomlju doživeli nadvse prijeten, intimen in topel kulturni večer.

Pozdravni nagovor je pripravila Sociologinja kulture in organizatorka večera Ksenija Gorše ter nam predstavila predavateljico Dr. Andreo Leskovec , ki je izredna profesorica nemške književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Predavateljica se je dotaknila nemške literature in vesti, govorila je o intelektualizmu 20.stoletja v Nemčiji. Z občutljivo temo se nas je globoko dotaknila, saj je tudi sama rojena v Nemčiji, prišli pa smo do zaključka, da vsi nekako nosimo odgovornost do prihodnosti naših zanamcev, ne glede na to v kateri državi smo.

Glasbena gosta Katja Šulc, ki je trenutno najbolj prepoznavna šansonjerka v Sloveniji ter spremljava s harmoniko, Rihard Zadravec sta popestrila dogodek s skladbami Marlene Dietrich. Njun nastop nas je očarljivo pobožal v nemškem jeziku.

Večer se je nadaljeval z druženjem ob prigrizku, ki ga je domačin Jože Skubic s sinovoma pripravil v svoji nekdanji gostilni. Večina gostov je obujala prijetne spomine večletnih druženj različnih generacij v sicer zaprti gostilni, Ksenija Gorše pa nas je opomnila, da se je tukaj že velikokrat srečalo mnogo znanih umetnikov in intelektualcev, ki so razpravljali o aktualnih temah, vse pa je zapisano v knjigi Saga o Poličih, ki jo je napisal Vasilij Polič.

Prostor smo opremili z likovnimi deli članov društva KUD LATERNA, dogodek pa je tudi podprla Občina Črnomelj, ki se ji za prisluh še posebej zahvaljujemo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj