Na vsebino

Včeraj potrjenih 537 okužb, opravljenih 2637 testiranj

Včeraj je bila po 2637 testiranjih za novi koronavirus okužba potrjena pri 537 ljudeh, kar je 20,4 odstotka vseh testiranih. Hospitaliziranih je 289 bolnikov s covidom-19, 55 se jih zdravi na intenzivni negi. En bolnik s covidom-19 je umrl.

Po 537 potrjenih primerih v nedeljo je 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev narasla na 339. Med 2637 opravljenimi testi je bilo pozitivnih 20,4 odstotka izvidov. Doslej je bilo skupno potrjenih 13.678 primerov okužbe, opravljenih je bilo 290.811 testiranj na novi koronavirus.

V nedeljo je bilo hospitaliziranih 34 bolnikov s covidom-19, devet jih je zapustilo bolnišnično zdravljenje. Trenutno se v bolnišnicah zdravi 289 bolnikov s covidom-19. Oskrbo na oddelkih za intenzivno nego potrebuje 55 bolnikov, kar je pet več kot dan pred tem.

V nedeljo je umrl en bolnik s covidom-19, skupno je doslej umrlo 189 bolnikov.

Janša: Najprej življenja, potem zdravje, nato ekonomija

Kot je še pred objavo uradnih podatkov o nedeljskih okužbah za Televizijo Slovenija povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, je bilo včeraj pozno zvečer potrjenih 516 okužb. "Pričakujem, da bodo uradne številke, potem ko bodo zjutraj še dvakrat presejane, zlezle do 530, morda 550 okuženih. Je pa število testov precej manjše, kot je bilo dan pred tem," je povedal Kacin.

V Sloveniji je sicer od polnoči za 30 dni uradno razglašena epidemija. Veljati je začel državni načrt na področju civilne zaščite, ki zagotavlja, da bodo imeli župani na razpolago strukturo za pomoč in ukrepanje, če bi se razmere slabšale. Te odločitve premier Janez Janša ni sporočil v nagovoru državljanom pozno popoldne, temveč pozneje, med srečanjem s posvetovalno skupino, na družbenem omrežju Twitter.

"Najprej so življenja, potem je zdravje in nato je ekonomija oziroma gospodarstvo, še posebej življenjsko pomembne dejavnosti. Vse drugo – od zabave do številnih drugih dejavnosti, pa tudi svoboščin – bo moralo nekaj časa počakati. Bolj bomo sposobni z ukrepi in vedenjem upoštevati to lestvico vrednot, prej se bomo lahko, vsaj večinoma, vrnili k normalnemu življenju," je v nagovoru državljanom dejal Janša.

Za zdaj brez popolne ustavitve javnega življenja

Po 12. marcu je epidemija v Sloveniji razglašena drugič. Vladni govorec Jelko Kacin je ob tem poudaril, da se v javnem življenju za zdaj ne spreminja nič. Tudi Primorsko-notranjska, Goriška in Obalno-kraška regija ostajajo na oranžnem seznamu."Formalna razglasitev epidemije je dala pravno podlago za nekatere ukrepe, predvsem pa za ustrezno nagrajevanje tistih, ki so najbolj izpostavljeni oziroma bodo še bolj izpostavljeni v dneh in tednih, ki sledijo," je v jutranjih poročilih na Televiziji Slovenija pojasnil Kacin. Po besedah vladnega govorca bodo posamezni ukrepi sledili "v prihodnjih urah, dneh in tednih".

Tudi v javnem prometu za zdaj ni nobenih sprememb. "Vseeno pa prosim vse, da dosledno nosijo maske povsod – tudi v tistih regijah, ki v tem trenutku nimajo tako visoke incidence," je ob tem dejal Kacin in posvaril, da se bo situacija po Evropi skokovito poslabšala. "Zato moramo biti pripravljeni na to, da bomo tudi psihično kos vseh težavam, ki se bodo zgostile po celini v prihodnjih dneh," je dejal Kacin.

Aktivacija državnega načrta zaščite in reševanja

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je po razglasitvi epidemije covida-19 za vso državo zjutraj izdal sklep o aktiviranju državnega načrta zaščite in reševanja. Ta omogoča, da poleg zdravstvenih in drugih služb država uporabi tudi sile in sredstva za zaščito, reševanje in pomoč. Kot so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje, bo ministrstvo za zdravje izdajalo strokovna priporočila in o njih tekoče obveščalo poveljnika civilne zaščite, ta pa bo zagotovila potrebno število strokovnih sodelavcev, ki bodo zagotavljali ustrezen operativen odziv glede na razvoj razmer in potrebe po zaščiti, reševanju in pomoči ter podporo poveljnikom in štabom civilne zaščite.

Vsi organi, ki so določeni v državnem načrtu zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni pri ljudeh, so v skladu z omenjenim načrtom dolžni izvajati dejavnosti ter upravi za zaščito in reševanje vsak dan do 17. ure posredovati poročilo o razmerah, dejavnostih in izvedenih ukrepih. Z aktiviranjem državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni pri ljudeh so aktivirani tudi načrti zaščite in reševanja na ravni regij in občin, izpostave in regijski štabi pa izvajajo naloge v regijah ter morajo o tem prav tako dnevno poročati vodstvu uprave.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj