Na vsebino

Včeraj 1005 pozitivnih PCR- in HAT-testov

Včeraj so opravili 4458 PCR in 18.639 hitrih testov. Pozitivnih je bilo 742 izvidov PCR-testov in 263 HAT-testov. Delež pozitivnih izvidov PCR-testov znaša 16,6 odstotka, hitrih pa 1,4 odstotka, poroča Sledilnik za covid-19.

V Sloveniji je glede na poročanje spletne strani Sledilnik za covid-19 trenutno 13.190 aktivnih okužb, povprečje zadnjih sedmih dni pa znaša 851,3.

Pozitivne HAT-teste bodo potrjevali s PCR-testi

S soboto se uvajajo tudi spremembe testiranja v Sloveniji. Vsi, ki jim bodo okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, bodo testirani še s PCR-testom. V statistiki bo okužba dokumentirana, ko bo potrjena tudi s PCR-metodo testiranja.

V Slovenijo preko schengenskih mej čez vse mejne prehode

V veljavi je ukrep, po katerem je mogoče iz Avstrije, Italije in Madžarske v Slovenijo vstopiti na vseh cestnih in železniških povezavah. Pogoj za vstop je še vedno negativni izvid testa na novi koronavirus, sicer mora potnik v karanteno. Izjema so potniki, ki so cepljeni, in tisti, ki so covid-19 preboleli.

Vlada je na četrtkovi seji ukinila skupaj deset kontrolnih točk, na katerih je bilo do zdaj edino mogoče prehajati notranje schengenske meje. Od sobote naprej je pod prej omenjenimi pogoji to mogoče na vseh mejnih prehodih. Pri tem policija še vedno nadzira vstope v državo, in sicer tako na mejnih prehodih kot tudi v notranjosti države.

Še vedno morajo vsi, ki bodo prišli v Slovenijo iz schengenskega območja, izpolnjevati pogoje za vstop po odloku o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja pandemije covida-19, ki se niso spremenili. Tako je za vse, ki pridejo iz držav na rdečem seznamu, na katerem so tudi vse slovenske sosede, še vedno obvezna karantena na domu, čemur se je mogoče izogniti s predložitvijo negativnega izvida testa na koronavirus. PCR-test ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa, hitri antigenski test pa ne starejši od 24 ur od odvzema brisa. Test mora biti opravljen v državi članici EU-ja ali schengenskega območja.

Cepljeni in prebolevniki potrebujejo potrdilo

Brez obvezne karantene pa bodo v Slovenijo zdaj lahko vstopili tudi tisti, ki so preboleli covid-19 ali so bili proti njemu cepljeni. To bodo lahko dokazovali s potrdilom zdravnika ali pa s potrdilom o pozitivnem izvidu hitrega ali PCR-testa, ki je starejši od 21 dni, a hkrati mlajši od šestih mesecev.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj