Na vsebino

V Osnovni šoli Podzemelj rešili prostorsko stisko

V Osnovni šoli Podzemelj so uradno odprli novozgrajeni šolski prizidek. S tem so rešili prostorsko stisko, ki je v šoli nastala zaradi okrepljenega vpisa otrok. Prizidek je v uporabi od začetka novega šolskega leta, naložba pa je skupaj z davkom terjala nekaj manj kot milijon evrov. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je nujno potrebno naložbo podprlo s približno pol milijona evrov, dobrih 90.000 evrov je prispeval Eko sklad, preostalo je pokrila Občina Metlika.

Z omenjenim prizidkom so dobili tri dodatne sodobno opremljene učilnice z ustrezno opremljenimi kabineti in vsem, kar je potrebno za delovanje šole. Sicer pa glede na to, da imajo zadnja leta novo vpisanih šolarjev dovolj za dva oddelka prvega razreda, predvidevajo, da bodo nove zmogljivosti zadostovale za nekaj prihodnjih šolskih let, je ob današnjem odprtju prizidka navedel metliški župan Darko Zevnik. Učencem je zaželel, naj bodo nove učilnice in pripadajoči prostori zanje prijeten in prijazen kraj, ne le za pridobivanje novih znanj, ampak tudi za igro in spletanje novih prijateljstev. Upa, da bodo v novih prostorih tudi zaposleni lažje opravljali svoje delo in se počutili prijetno.

Šlo je novogradnjo prizidka v dveh etažah na južnem robu šolskega poslopja. V njem so tri učilnice za prvo triado s pripadajočimi pomožnimi prostori oz. z garderobami, s sanitarijami, kabinetom in večnamenskim prostorom. "Ko smo prve dni hodili po lepih novih prostorih, smo bili navdušeni, zavedali smo se, da bomo sedaj še lažje gradili prihodnost. Svoje znanje in veščine bomo prenašali na številne nove generacije otrok, ki prihajajo. Odprtje prizidka je novi korak na naši poti v prihodnost," je povedala ravnateljica Osnovne šole Podzemelj Marina Špehar. Slednja priznava, da je teža organizacijskega bremena z novo pridobitvijo občutno manjša. Visoko dodano vrednost prizidku prinaša moderna in bogata oprema, s funkcionalnim in estetsko prijetnim pohištvom, moderne učilnice pa se ponašajo s sodobno tehnologijo. Ponosna je, da se danes uresničuje dobrobit otrok, namreč, zgodbe o uspehu pišejo skupnosti, ki imajo skupen cilj, prihodnost pa pišejo skupnosti, ki investirajo v mlade. "To je naložba v prihodnost. Odprtje šole ali prizidka je vedno praznik. To je znak, da imamo v kraju življenje, da se pridobiva nova znanja, da mlade učimo, jih vzgajamo, navdihujemo s pogumom ter jih pošiljamo v svet z njihovimi talenti kot ustvarjalne osebnosti," je še pristavila Špeharjeva.

V podzemeljski osnovni šoli so se sicer zadnja tri leta spopadali s prostorsko stisko. Šolo namreč zadnje šolsko leto obiskuje 166 otrok, kar je 20 otrok več kot v prejšnjem šolskem letu. Zaradi doseljevanja novih prebivalcev oz. mladih družin, pa okrepljen vpis otrok v šolo pričakujejo tudi v prihodnjih treh šolskih letih. Pred štirimi leti so bili sicer še enooddelčna šola, za zadnje štiri novo vpisane generacije pa potrebuje že po dva oddelka, je še opozorila Špeharjeva.

Podzemeljsko šolsko poslopje je sicer dokaj novo. Po hudem požaru pa so z njim pred 19 leti nadomestili staro skoraj popolnoma pogorelo šolo.

Vir: STA, Občina Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj