Na vsebino

V novomeški bolnišnici odpadla skoraj polovica nenujnih zdravstvenih storitev

Zaradi stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides v bolnišnicah po državi odpadajo nekatere nenujne zdravstvene storitve.

V Splošni bolnišnici Novo mesto so za STA pojasnili, da je bilo zaradi stavke odpovedanih približno med 40 in 45 odstotkov nenujnih zdravstvenih storitev. Gre predvsem za ambulantne preglede, radiološko diagnostiko in program elektivnih operacij, so navedli in napovedali, da bodo odpovedane storitve prenaročene na prvi prosti termin. “Tako rekoč skoraj vsi zdravniki stavkajo, vendar izvajajo minimalni delovni proces v skladu s stavkovnimi smernicami,” so poudarili.

Tudi v novomeški bolnišnici zaradi stavke beležijo povečane obremenitve na urgenci. Izrazito se je povečal priliv bolnikov v urgentni center, predvsem v enoto za bolezni. Časi obravnave pa so se podaljšali tako zaradi velikega priliva pacientov, kot tudi omejitve prostorskih kapacitet.

Na vprašanje, ali že imajo informacije glede zaostrovanja stavke, so pojasnili, da so se predstavniki Fidesa in vodstvo bolnišnice na to temo sestali in sklenili, da se glede zaostrovanja dokončno določi po seji glavnega stavkovnega odbora Fidesa.

Fides: Zaostrovanje stavke odvisno od vsakega zavoda

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je po sestanku glavnega stavkovnega odbora sporočil, da bo za prihodnji teden napovedano zaostrovanje stavke odvisno od vsakega zavoda. Naloga zdravnikov med stavko je zgolj ta, da bolnike triažirajo po pravilih stavkovnega minimuma, so poudarili v sporočilu za javnost.

Članica glavnega stavkovnega odbora Fidesa Ana Lina Vodušek je v izjavi za medije dodatno pojasnila, da ima Fides pri zaostrovanju še nekaj manevrskega prostora, kar se tiče zakonskega minimalnega delovnega procesa.

Sindikalni zaupniki sporočajo, da je ogorčenost nad vlado vseprisotna, zato bodo stavko dnevno zaostrovali, je napovedala. Posledice bodo žal čutili bolniki, vendar naj odgovornost za to prevzame vlada, ki se ni držala dogovorov, je dejala.

Vir: STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj