Na vsebino

V Metliki ambulanta za paciente zdravnika v odhodu

Številni javni zdravstveni zavodi v Sloveniji se že dalj časa soočajo s kadrovskimi izzivi, ki sedaj čakajo tudi Zdravstveni dom (ZD) Metlika, kjer doslej sicer večjih težav s pomanjkanjem zdravnikov niso imeli. Z začetkom maja se bo to spremenilo, saj se upokojuje specialist družinske medicine. Po besedah direktorice ZD Metlika Duške Vukšinič že sedaj čutijo pritisk na ambulante, zato paciente obveščajo, da bo zdravnik v odhodu svoje delo opravljal še tri tedne v aprilu.

"Strokovni svet ZD Metlika je sprejel odločitev, ki jo trenutno usklajujemo z ministrstvom za zdravje, da bodo v našem zavodu obdelani vsi pacienti zdravnika v odhodu, ki bodo zdravstveno obravnavo potrebovali. V ta namen kratkoročno vzpostavljamo ambulanto, kjer bodo delo po vnaprej določenem urniku opravljali zdravniki našega zavoda. Hkrati potekajo postopki, ki bodo zagotovili primerno dostopnost za vse uporabnike tudi na daljši rok, predvidoma že julija 2024," pravi Vukšiničeva.

Zaradi vse večjih kadrovskih težav si po njenih besedah prizadevajo, da bi tudi v ZD Metlika pridobili ambulanto za neopredeljene, za katero doslej niso izpolnjevali pogojev, saj so do nedavnega še omogočali nove opredelitve pacientov. Sedaj pa tudi tam, podobno kot v ZD Črnomelj, kjer tovrstna ambulanta že deluje, izbira osebnega zdravnika ni več možna, saj so vsi zdravniki polno zasedeni.

Ves čas imajo objavljene razpise za zaposlitev specialista družinske medicine, tudi za zdravnika brez specializacije ali specializanta pediatrije, vendar interesa domačih zdravnikov ni. Zato kadre iščejo tudi v republikah bivše skupne države, kjer je interes večji. Februarja je tako s specializacijo iz družinske medicine pričela zdravnica iz tujine, v postopku pridobivanja nacionalne poklicne kvalifikacije je še ena zdravnica iz tujine, pogovori pa potekajo še z nekaterimi drugimi potencialnimi kandidati. Veliko težavo ob tem po besedah Duške Vukšinič predstavlja tudi zagotavljanje primernih stanovanj za zdravnike, ki bi prišli na delo od drugod. Samo v letošnjem letu bi tako v Metliki potrebovali tri stanovanja.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj