Na vsebino

V Livarju trajnostno naravnanost vidijo kot konkurenčno prednost

Livar v Črnomlju. Foto: A.R.
Livar v Črnomlju. Foto: A.R.

Potreba po delovanju podjetij skladno s cilji zelenega prehoda postaja dejstvo, k temu jih med drugim vodijo zahteve strank oziroma trga. Da je trajnostno poslovanje lahko za podjetja priložnost, se zavedajo tudi v družbi Livar, kjer želijo s prenovljeno strategijo umestiti vse vidike trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti v vsak segment njihovega delovanja.

»V preteklem letu smo sprejeli strateški načrt Roadmap 2025, v katerem smo v ospredje postavili načela trajnostnega razvoja. Želimo aktivno spodbujati preobrazbo širšega ekonomskega okolja v trajnostno gospodarstvo, pomagati varovati naravo, prispevati k močnemu in povezanemu družbenemu okolju ter odgovorno upravičiti zaupanje vseh naših ključnih deležnikov. Naša dejavnost izhaja iz koncepta krožnega gospodarstva, v okviru katerega predelujemo odpadne surovine jeklenega vložka in mu na osnovi livarskega znanja ter inovativnih rešitev dajemo novo obliko in funkcijo. Z načrtnim uvajanjem novih tehnologij in modernizacijo proizvodnih procesov smo se zavezali sistematično zmanjšati ogljični odtis, hkrati pa prispevati k razvoju lokalnega okolja, dobremu počutju in zdravemu delovnemu okolju naših zaposlenih ter nenazadnje krepitvi dodane vrednosti,« pravi predsednik uprave Livarja dr. Rok Rozman.

Veliko pozornost namenjajo kakovosti procesa in izdelka ter ravnanju z okoljem, kar potrjujejo različni certifikati, od sistema vodenja kakovosti (ISO 9001) in sistema ravnanja z okoljem (ISO 14001), do standarda za upravljanje kakovosti za avtomobilsko industrijo (IATF 16949). V letošnjem letu je v teku tudi že vpeljava novega standarda (ISO 50001), ki v ospredje postavlja energetsko učinkovitost in smotrno obvladovanje porabe energentov ter dvig učinkovitosti procesov z energetskega vidika.

Po besedah Rozmana želijo obrat v Črnomlju v nadaljnjih letih dodatno razvijati in širiti, saj v njem vidijo večji potencial v primerjavi z obratom v Ivančni Gorici. Pri tem pa imajo v mislih tudi vpliv na okolje, zato stremijo k stalnemu napredku in izboljšavam na tem področju.

»Naša skrb je, da bi bil vpliv na okolje čim manjši, zato izvajamo redne monitoringe zraka, vode, odpadkov, hrupa, uporabljamo okolju prijazne barve, filtre dimnih plinov in prahu, izvajamo preverjanje odpadkov s kemično analizo, ločeno zbiramo odpadke, itd. Želimo si še večjo kakovost končnih izdelkov, kar bi vplivalo tudi na povečanje zadovoljstva pri kupcih,« razloži Rozman in poudari, da želijo postati najbolj varna in do okolja odgovorna livarna v regiji.

Ogljični odtis zmanjšujejo tudi z izgradnjo sončne elektrarne (2 MW) na ostrešju proizvodnih hal, s katerim bodo povečali delež električne energije iz obnovljivih virov (sonca) in na ta način pokrili približno 5 odstotkov potreb po električni energiji.

V Livarju bodo poleg omenjenega letos namenili 3,5 milijona evrov v urejanje, obnovo ali nabavo strojne opreme in zunanje podobe ter investirali v zmanjšanje vpliva na okolje in izpolnjevanje zakonskih zahtev na področju ekologije. S stabilnim obsegom proizvodnje do 35 tisoč ton letno nameravajo v prihodnje postati tehnološko in strokovno visoko učinkovito podjetje.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj