Na vsebino

V duhu svetovnega dneva Zemlje

Beti pogumno sledi svoji viziji trajnosti in preko inovativnih idej ustvarja trajnostno proizvodnjo. Vsi že poznamo njihovo zgodbo o uspehu z razvojem DyeCare preje, ki je prejela tudi zlato priznanje za najboljšo inovacijo. V procesu DyeCare je namreč uporabljen 100% recikliran poliester, pridobljen z reciklažo plastenk. Vendar zgodba se ne konča tu. Poleg uporabe 100% recikliranega materiala so izboljšali sam proces proizvodnje tako, da prihranijo 51% vode in 21% električne energije. Svojo kakovost za celoten DyeCare program dokazujejo z mednarodnim certifikatom Global Recycled Standard (GRS). Pridobljeni standard potrjuje, da podjetje Beti uporablja zgolj preverjene reciklirane materiale ter dosega visoke standarde skrbi za okolje in zaposlene. Inovativna DyeCare preja je bila izbrana tudi s strani znamke Nike za svetovno prvenstvo v nogometu Katar 2022.

Vendar se prizadevanja podjetja Beti za uvajanje krožnih poslovnih modelov ne končna tukaj. Beti se zaveda, da so odgovorni tudi za tehnološke ostanke materialov. Zato so združili svoje moči z KNOF Circular LAB in odpadnim poliesterskim vlaknom vdahnili novo življenje. Do sedaj so zaključili že 3 mini krožne projekte in sicer:

1. projekt
Pri KNOF Circular LAB so ugotovili, da se material lahko lepo oblikuje v obliko snežnih kep in se ga zelo malo porabi za to - le nekaj gramov. Okrasitev je bil del prazničnega okraševanje Krškega, njihovega prostora »Pri Josipini«, ki je bil v celoti okrašen iz recikliranih materialov.

2. projekt
Sodelovanje med Zavodom Turizem Ljubljana, podjetjem Beti d.d. in KNOF krožnim laboratorijem, je ustvarilo še eno posebno zgodbo, tokrat v znamenju velike Ljubezni.
#luvfest, ki se je odvijal na ljubljanskih ulicah so krasili okraski iz 100% reciklirane plastike, tehnološkega ostanka podjetja Beti Textile Industry d.d. Vsak okrasek je ročno izdelan v KNOF Circular LAB ter potiskan z motivom festivala.

Okraski so izdelani tako, da bodo ponovno uporabljeni tudi naslednje leto, po koncu uporabe oziroma v primeru poškodb, pa v Knofu poskrbijo tudi za povratno logistiko, popravilo ali ponovno reciklažo okraskov v nove izdelke, da kar najbolj podaljšamo življenjsko dobo materialu.
Reciklirani izdelki so vsaj 80% manj obremenjujoči za okolje kot materiali iz nove plastike, s sodelovanjem pa podpiramo lokalno proizvodnjo in nadaljnji razvoj v smeri krožnega gospodarstva.

3. projekt in nikakor zadnji
Simpatični podstavki za kavo ali čaj, ki odlično izgledajo v pisarni ali na domači mizi. Izdelek KNOF Circular LAB iz tehnoloških ostankov Beti.

V podjetju Beti svojo zavezo do okolja resno jemljejo, zato lahko kaj kmalu pričakujemo nov inovativen projekt, ki bo prispeval k ohranjanju naše Zemlje.

Vir: Beti

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj