Na vsebino

V Črnomlju o duševnem zdravju mladih

Foto: @mc.bit.crnomelj
Foto: @mc.bit.crnomelj

Kaj bi storili, če bi opazili kisel obraz prijatelja, sošolca ali znanca s katerim ste še pred epidemijo brezskrbno družili in zabavali, zdaj pa svet okrog sebe vidi samo še črno?

Mladinski center BIT Črnomelj je včeraj v sklopu Evropskega tedna mladih 2021 pripravil okroglo mizo o duševnem zdravju mladih z naslovom Ej ti, si OK? Na njej so podrobneje spregovorili o tem, kakšne posledice ima epidemija na duševno zdravje mladih, kam se lahko ti obrnejo po pomoč (osebno ali po telefonu) ter kako lahko pomagamo drugim.

Mateja in Eva sta povedali, da se v času pandemije in po njej pogosto pojavljajo občutki tesnobnosti in negotovosti zaradi omejevanja socialnih stikov ter zaustavitve javnega življenja. Ob stiski se pogovorimo z osebo, ki ji zaupamo, v primeru, da te možnosti nimamo, pa pokličemo anonimni telefon ali kliknemo v spletno svetovalnico. Največ za prijatelja v stiski naredimo s spodbudno besedo, ne pa s ponujanjem rešitev in nasvetov, saj pogosto osebe v stiski potrebujejo le prijatelja, ki mu lahko zaupajo svoje težave.

Če psiholog, psihiater ali psihoterapevt ni po naši meri, poiščimo takšnega, ki nam bo ustrezal, pravita Mateja in Eva. Tudi zobozdravnika zamenjamo, če imamo slabe izkušnje in z duševnim zdravjem ni nič drugače.

Vir: MC BIT Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj