Na vsebino

V Črnomlju bodo zasadili medovite rastline

Občina Črnomelj se pridružuje projektu Čebelarske zveze Slovenije »Dan sajenja medovitih rastlin«, ki bo potekal 26. marca. V obvodni prostor Lahinje bodo letos posadili divjo češnjo, ki bo poleg zagotavljanja čebelje paše, obvodni prostor krasila s svojimi čudovitimi belimi cvetovi v pomladanskih mesecih in zagotavljala senco v poletnih dneh.

Divja češnja je pomembna tudi, ker njen opad izboljšuje lastnosti tal, obenem pa so njeni plodovi hrana številnim pticam. Plodovi so uporabni tudi v kuhinji (za marmelado, kompot, sok, žganje, sladice …), lahko pa jih uživamo tudi surove. Čaj iz plodov pomaga pri srčnih in ledvičnih boleznih, čisti telo, vpliva na delovanje ledvic in jeter, lajša artritis in revmatizem.

Občina Črnomelj se je zavezala, da bo vsako leto zadnjo soboto v mesecu marcu posadila medovito drevo in poskrbela tudi za zasaditev ostalih medovitih rastlin v mestu.

"S projektom sajenja medovitih rastlin vzpodbujamo mestno biodiverziteto in pomagamo čebelam ter ostalim opraševalcem pri preživetju ob velikih podnebnih spremembah, ki se dogajajo. Le tako bomo poskrbeli, da naše prihodnje generacije užijejo vse lepote, ki nam jih nudi Zemlja.

To bo prvi konkreten projekt v EU, ki bo pripomogel k ciljem, da se do leta 2030 posadi tri milijarde dreves. Projekt bo prispeval k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov v EU ter k podnebni nevtralnosti Evrope. Cilj projekta je tudi povečati medovitost Slovenije ter poskrbeti za preživetje opraševalcev v trenutnih razmerah," so še sporočili z Občine Črnomelj.

Vir: Občina Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj