Na vsebino

V Beli krajini živeča umetnika na lestvici "naj 100"

Boštjan Kavčič, foto: ZIK Črnomelj
Boštjan Kavčič, foto: ZIK Črnomelj

Neodvisna zasebna agencija ARTINDEX, ki ponuja pregled, primerjavo in analizo prodajnih cen slovenskih likovnih umetnikov, je vzpostavila lestvico 100 najpomembnejših živečih slovenskih likovnih in vizualnih umetnikov. Lestvica predstavlja veliko dodano vrednost za slovenski umetniški trg, saj bo širša javnost tako dobila boljši vpogled v dogajanje na slovenskem likovnem trgu, obenem se bo povečalo zanimanje kupcev in investitorjev, kar bo pripomoglo k razvoju in rasti trga ter umetnikom omogočilo boljše pogoje za prodajo likovnih del.

Na letošnjo lestvico, ki jo bodo vsako leto posodabljali in dopolnjevali, je 63 slovenskih strokovnjakov s področja likovne in vizualne umetnosti, uvrstilo tudi akademskega kiparja Boštjana Kavčiča, ki živi in ustvarja na Rodinah pri Črnomlju ter akademsko slikarko Joni Zakonjšek, ki že vrsto let živi in ustvarja v Velikih selih pri Adlešičih.

Boštjan Kavčič je bil rojen leta 1973 v Šempetru pri Gorici. Med leti 1997 in 2003 je študiral kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je na oddelku za video kasneje magistriral. Leta 2001 je prejel prvo priznanje za svoje delo, univerzitetno Prešerenovo nagrado. Že v času diplomskega in podiplomskega študija je bil pogosto vabljen na skupinske razstave po Sloveniji, Avstriji, Nemčiji in Italiji. Po zaključku formalnega izobraževanja so se intenzivnost razstavljanja in udeležbe na kiparskih simpozijih še pomnožile. V tem času je avtor imel priložnost po Sloveniji in na Hrvaškem postaviti tudi vrsto javnih skulptur. Med njimi sta tudi skulpturi črne človeške ribice v križišču pri odcepu za Jelševnik ter pri turistični kmetiji Zupanič, tik ob izviru Jelševniščice in kamniti monolitni pitnik v črnomaljskem mestnem jedru. Kavčič se je pred desetletjem s Tolminskega preselil na Rodine, kjer živi in ustvarja.

Joni Zakonjšek je po gimnaziji preživela dve leti v Londonu in na Whitechapel Art School končala Foundation Course of Art, nato pa leta 2003 z delom, naslovljenim »Krajina kot področje duha« diplomirala pri profesorjih Emeriku Bernardu in Marku Uršiču na Likovni akademiji v Ljubljani. Od leta 2004 je samostojna likovna ustvarjalka. Po desetletju bivanja nad dolino Dragonje in v drugih primorskih vaseh, zdaj živi v Velikih selih pri Adlešičih. Od leta 2002 je postavila mnogo samostojnih razstav v priznanih razstaviščih ter se udeležila številnih skupinskih razstav doma in v tujini, za svoje ustvarjalno delo pa prejela vrsto nagrad in priznanj.

Pri pripravi letošnje lestvice je vsak strokovnjak poslal nabor svojih "top 15" še živečih slovenskih umetnikov, agencija ARTINDEX je njihove glasove seštela in pripravila abecedno lestvico izbranih 100 umetnikov. V agenciji bodo za vse umetnike z lestvice zbrali podatke o prodaji umetnin v letošnjem letu, na podlagi katerih bodo junija prihodnje leto objavili končno lestvico, kjer bodo umetniki razvrščeni po dejanskem vrstnem redu od ena do 100. Merila za lestvico so procentualno sestavljena tako, da 66,6 % točk prispeva stroka, 33,3 % točk pa predstavlja seštevek prodaje umetniških del.

Vir: Artindex

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj