Na vsebino

Ureditev intervencijskih poti pri gasilskih domovih v občini Metlika

Zaključen je projekt "Ureditev intervencijskih poti pri gasilskih domovih v občini Metlika"

Prosimo vas, da upoštevate zakone in pustite intervencijske poti, dostopne poti, dovoze, delovne ter postavitvene površine proste.
NAŠ NAMEN JE REŠEVATI IN POMAGATI POMAGAJTE NAM TUDI VI!

INTERVENCIJSKA POT je pot oziroma pas, ki je namenjen intervencijskim vozilom in na katerem ni dovoljena ustavitev ali parkiranje.
Zaradi hitrega tempa življenja, se dogaja tudi vse več nesreč, ki zahteva posredovanje intervencijskih reševalnih služb. Nemalo je primerov, ko je posredovanje onemogočeno ali ovirano zaradi malomarnosti ljudi, ki svoja prevozna sredstva parkirajo nepravilno in s tem onemogočajo dostop intervencijskim službam. Prav gasilci smo na tem področju specifični, saj uporabljamo velika tovorna vozila, ki pa za samo pot rabijo mnogo več prostora kot osebni avtomobili.

KAKO PREPOZNATI INTERVENCIJSKO POT?
Intervencijsko pot prepoznamo po prometnih znakih in označbah na vozišču.
Vedno mora biti označena s prometnim znakom ali označbami na vozišču “Intervencijska pot” v skladu s predpisi o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah. Na intervencijski poti mora biti zagotovljen nemoten prehod intervencijskih vozil (Pravilnik o požarnem redu, 2007). Zakon o pravilih cestnega prometa določa tudi, da je ustavljanje in parkiranje prepovedano na označenih poteh, namenjenim intervencijskim vozilom, ki se kaznuje z globo 80 eurov. (Zakon o pravilih cestnega prometa, 2010).

Vir: Gasilska zveza Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj