Na vsebino

Ukrajinci navdušili v Metliki

Na grajskem dvorišču v Metliki so se sinoči z nastopom folklorne skupine Kyiv iz Kijeva, tudi uradno začele mednarodne poletne kulturne prireditve »Pridi zvečer na grad«. Izvrstni ukrajinski folkloristi so se v Sloveniji predstavili sploh prvič in navdušili občinstvo, ki je dodobra napolnilo metliško grajsko dvorišče.

Folklorna skupina KYIV je nastala leta 1999 na katedri za umetnost in kulturo Kijevske državne univerze. Repertoar skupine sestavlja večina ukrajinskih ljudskih plesov, prilagojenih odrskemu prikazu. Ukrajinska folklora izstopa z bogatim izročilom in velikim zagonom. Folklora je postala ne samo ogledalo najpomembnejših zgodovinskih dogodkov v Ukrajini, ampak tudi način ohranjanja številnih arhaičnih poganskih mitov in plesno - pevskih veščin, čemur pri skupini Kyiv posvečajo posebno pozornost. Skupina je ambasador ukrajinske akademske tradicijske kulture. Zaradi izvajalske vrhunskosti žanjejo pohvale na vseh mednarodnih prizoriščih, kjer redno nastopajo.

Njihov nastop je skozi fotografski objektiv ujel Nikola Vukmanič.

Metliške poletne kulturne prireditve se nadaljujejo jutri ob devetih zvečer, ko bo na grajskem dvorišču potekal koncert skupin Anbot in Lan.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

14
24
35
44
59
610
71
84
94
13
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj