Na vsebino

Tudi žabe prečkajo cesto

Dvoživke (žabe, krastače in pupki) spomladi zapustijo svoja prezimovališča in na poti proti vodam, kjer bodo odložile nov zarod, prečkajo ceste in pri tem pod avtomobilskimi kolesi pogine tudi polovica lokalnih populacij. Strokovnjaki Centra za kartografijo favne in flore Slovenije (CKFF) so samo v Ljubljani in okolici našteli več kot sto tako imenovanih črnih točk, kjer dvoživke množično prečkajo ceste. Prometni znaki, ki opozarjajo na prisotnost žab na cesti, se doslej niso izkazali za primerno rešitev, saj kljub opozorilu le redki vozniki zmanjšajo hitrost.
Leta 1994 pa je ob Slivniškem jezeru potekala prva večja raziskava dvoživk. Ugotovili so številčno pomembno populacijo navadnih krastač in na cesti opazili večje število povoženih osebkov. Zato je bila leta 1995 ob Slivniškem jezeru izvedena prva akcija reševanja dvoživk v Sloveniji in zgrajeni so bili prvi podhodi za dvoživke v Sloveniji. Ob tej priložnosti je bila izdana tudi razglednica, ki prikazuje žabo, ki skuša v divjem teku preteči cesto, po kateri se valijo kolone avtomobilov.

Vir: Božidar Flajšman: Vizualna ekologija – ekološki nagovori vidnih sporočil

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

14
24
35
44
59
610
71
84
94
13
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj