Na vsebino

Tudi kamen ima dušo …

… pravi kipar Boštjan Kavčič, ki je ves mesec september preživel na umetniški koloniji v Danilovgradu v Črni Gori. Kolonija že vrsto let poteka ob reki Zeti in umetniki s svojimi deli vsakič znova dokažejo, da so v sozvočju z naravo.

Boštjan Kavčič je bil tokrat prvič povabljen na ustvarjanje v Črni Gori in kot nam je povedal v pogovoru, je navdušen nad kraji in naravnimi lepotami te države.

Na obali reke Zete je ustvaril delo, ki ga je poimenoval »Organizem 103« s podnaslovom »Pulz«.

»Reka je zame izziv. Reke so kakor vene, ki zemlji prinašajo vitalno energijo. Do rek moramo biti dobri, saj nam dajejo življenjsko moč. Ohraniti jih moramo bistre in čiste za nas in naše potomce. Po drugi strani pa lahko ta skulptura predstavlja tudi bitje srca. V bistvu gre za življenjsko energijo in moč in želim si, da bi bila skulptura postavljena neposredno ob reki Zeti in da ima poleg estetske funkcije tudi praktično – kot klopca«, je povedal Kavčič.

Kamen, katerega je imel na voljo v Danilovgradu, je primerljiv z istrskim kanfanarjem. »Je mehak in z njim je lahko delati in v istem trenutku, ko sem začel z njim delati, je že začel dihati z mano. In ravno to je prednost kiparstva pred digitalno tehnologijo. Dotik, ki ga bomo na daljši rok spet potrebovali.«

Več o svojem delu pa nam je Boštjan Kavčič povedal na bregu reke Lahinje:

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj