Na vsebino

Tri fare

Cerkveni kompleks Tri fare se nahaja v vasi Rosalnice blizu Metlike. Kompleks sestavljajo tri Gotske cerkve ter visoko dvoriško obzidje. Cerkve stojijo ena ob drugi in so do današnjega dne romarsko središče. Južna cerkev je posvečena Lurški Materi Božji, severna cerkev je cerkev posvečena Žalostni Materi Božji. Osrednja cerkev je Cerkev Glej Človek (Ecce homo). Osrednja cerkev je edina cerkev z zvonikom.

Zaradi manjkajočih dokumentov je zgodovina celotnega cerkvenega kompleksa neznana. Nekateri viri pravijo, da so bile cerkve zgrajene s strani viteškega reda templarjev v drugi polovici 12. stoletja. Rosalnice so bile prvič omenjene leta 1490, a kraj cerkva je bil omenjen že leta 1228. O ustanovitvi cerkva je več razlag. Ena priča o ustanovitvi v 13. stoletju, druga okoli leta 1093. Severna cerkev je največja in najverjetneje najstarejša. Osrednja cerkev je bila najverjetneje zgrajena konec 15. in začetek 16. stoletja. Južna cerkev je bila prvič omenjena leta 1689, a to ne izključuje možnosti, da je bila zgrajena pred letom 1400.

Vir: Odkrijte Belo krajino

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj