Na vsebino

Tomaž Ivanušič je Moj zobozdravnik 2021

Tomaž Ivanušič, foto DMD klinika
Tomaž Ivanušič, foto DMD klinika

V ljubljanskem Cankarjevem domu je sinoči potekala slovesna razglasitev zmagovalcev akcije Moj zdravnik, ki jo že 25 let prireja revija Viva. Častni gost in govorec je bil predsednik republike Borut Pahor.

Bralci revije Viva so preko spleta ali glasovnice glasove oddali več kot 2000 različnim zdravnikom, ki so jih razvrstili v deset kategorij: družinski zdravnik, pediater, ginekolog, onkolog, zobozdravnik, urolog, kardiolog, nevrolog, oftalmolog in ortoped. Dobitnik naziva Moj zobozdravnik za leto 2021 je Tomaž Ivanušič, ki prihaja iz Bele krajine, kjer je dokončal osnovno šolo in gimnazijo v Črnomlju. Že takrat sta ga zanimala naravoslovje in tehnika. Šolanje je nadaljeval na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani - dentalna medicina. Poleg predanosti zobozdravniškemu poklicu, se rad vrača tudi v rodno Belo krajino, kjer poleg preživljanja trenutkov z najbližjimi, v prostem času igra tamburico v skupini Preloški muzikanti.

Pri reviji Viva so o Ivanušiču zapisali:

Si težko predstavljate, da bi z odprtimi usti na zobozdravniškem stolu zaspali? Na stolu pri Tomažu Ivanušiču, dr. dent. med., iz DMD zobozdravstva v Ljubljani to ni tako redka izkušnja. Eden od razlogov, da se je odločil za ta poklic, je bil prav želja, da ljudi ne bi bilo strah zobozdravnika in da jih ne bi bolelo.

Zato pri njem pred vsakim posegom lahko dobite injekcijo, poleg tega pa (če vam injekcija ni ljuba) ponuja tudi možnost zdravljenja z laserjem, ki je manj boleča (in vsekakor manj glasna). Laser veliko uporablja predvsem za zdravljenje parodontalne bolezni, za endodontsko zdravljenje in estetske posege.

Taki in drugačni instrumenti

Sicer pa morebitna začetna napetost hitro mine takoj, ko mladega zobozdravnika spoznamo. Morda zato, ker je po rodu Belokranjec ali ker je po duši glasbenik. S tamburaško skupino, ki jo vodi, ima za sabo že številne nastope po Sloveniji in Evropi. Ko ni bilo bolezni COVID-19, se jih je zvrstilo po 70 na leto. Igrajo vse od slovenskih ljudskih do dalmatinskih pesmi.

Svojo zasebno zobozdravstveno kliniko sta s kolegom odprla oktobra lani. V lepi in zabavni čakalnici z možnostjo posedanja na balkonu nihče ne čaka dolgo. Za vsakega pacienta si vzame uro in pol do dve uri časa! »Vemo, da je tudi pacientom čas pomemben. Še posebno, če se pripeljejo od daleč, bi bilo nesmiselno, da so na stolu le 10 minut. Zato raje naredimo več stvari naenkrat in tako pridobimo vsi. V čakalnici ni čakanja in tudi v koronskem času se ljudje manj menjujejo.«

Gradnja ustnega zdravja

V mladosti se je odločal med tem, ali bi postal zidar ali zdravnik, danes pa ugotavlja, da je po svoje vsakega po malo. »Namesto mostov gradim mostičke in namesto temeljev vsadke.« Tudi vsadki so namreč ena od storitev, ki jih ponuja DMD klinika, tako da ob sobotah pride tja kirurg in ljudje vse opravijo na enem mestu. Del ekipe je še ustna higieničarka. »Ljudje se vse bolj zavedajo, da je čiščenje zobnega kamna in zdravljenje parodontalne bolezni eden od glavnih preventivnih ukrepov, da ne pride do večjih težav. Ustna higieničarka jim čisti zobni kamen enkrat do dvakrat na leto.«

Čeprav je zasebnik, ugotavlja, da ob izdanem računu marsikateri pacient spozna, da je cena skorajda podobna kot doplačila pri zobozdravniku s koncesijo. »Ob tem pa ljudem ni treba na protezo čakati več let, ampak jo dobijo, ko jo potrebujejo. Petih let si jaz ne predstavljam niti brez enega zoba, kaj šele, da bi bil brez vseh. Prav tako so lahko dolge čakalne dobe za parodontologa, čeprav vemo, da vnetje vpliva na razvoj nekaterih kroničnih bolezni.«

Če se vam zgodi, da na stolu res zaspite in zasmrčite, vam bo ta zobozdravnik ponudil še eno storitev, ki jo zmore njegov laser, in sicer odprava smrčanja. Menda pomaga trem četrtinam trpečih. »Laser spodbuja rast kolagena, tako da mehko nebo ponoči ne plapola in ljudje smrčijo manj ali pa sploh ne,« je razložil.

Letošnji moj zobozdravnik ugiba, da so verjetno k nazivu pripomogli tako strokovnost in nadstandardne storitve (mikroskop in laser) kot tudi dostopnost in človeški odnos. »Res imam občutek, da se me nihče ne boji,« ugotavlja Tomaž Ivanušič, eden bolj perspektivnih mladih zobozdravnikov, ki poskrbi, da od njega odidete z lepim nasmehom, so še zapisali v reviji Viva.

Kdo so ostali letošnji prejemniki prestižnih nazivov?

Letošnja dobitnica naziva Moja zdravnica je pediatrinja Tina Božičnik. Bralci so Božičnikovo izbrali za Mojo pediatrinjo, ker pa je prejela največ glasov, je postala tudi Moja zdravnica leta 2021. Moj družinski zdravnik je letos postal Željko Pleša iz Zdravstvenega centra Aristotel v Krškem, izbrana onkologinja Tanja Južnič Šetina, urolog je Gregor Hlebič, nevrologinja Alenka Horvat Ledinek, oftalmologinja je Marija Pipan Gregorčič, kardiolog Matevž Jan, ortoped je Danijel Bešič Loredan, Moja ginekologinja 2021 je Damijana Bosilj.

Vir: STA, Viva

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj