Na vsebino

Tian Ivanetič osvojil 1. nagrado na 5. mednarodnem bienalu otroške risbe

Na OŠ Božidarja Jakca v Ljubljani so slovesno odprli mednarodno likovno razstavo, 5. bienale izvirne otroške risbe. Učence so nagradili za najbolj izvirne, domiselne in izrazno močne risbe. Podelili so devet nagrad, za vsako triado po tri, ki so jih prejeli avtorji iz Slovenije in drugih držav. Veseli nas, da je 1. nagrado za prvo triado prejel Tian Ivanetič, učenec tretjega razreda.

Likovna naloga natečaja je bila RISBA – linija, točka. Na razpisanem natečaju je sodelovalo 342 likovnih izdelkov (iz vsake šole 3 izdelki). Sodelovalo je 74 šol iz tujine z 201 likovnim izdelkom in 50 šol iz Slovenije s 141 likovnim izdelkom. Likovni izdelki so iz tujine prispeli iz 12 držav: Poljske, Nepala, Armenije, Slovaške, Španije, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Romunije, Izraela, Jordanije in Grčije.
Izbor najboljših risb je opravila strokovna komisija, ki je bila na letošnjem bienalu prvič v mednarodni sestavi:
– višja predavateljica. dr. Uršula Podobnik z Oddeleka za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete,
– g. Primož Krašna, z Zavoda RS za šolstvo,
– prof. mag. Margaretha M. Bauer, akad. slik, podpredsednica Združenja likovnih umetnikov Avstrije.

Risba je izrazni medij, katerega pomena se likovniki ze dolgo zavedamo, v zadnjem času pa na njen pomen vse pogosteje opozarjajo tako psihologi, strokovnjaki kognitivne znanosti kot tudi različnih spoznavnih področij, zlasti naravoslovja (Quillin in Thomas, 2015; Wiles, 2016). Slednji odkrivajo možnosti, ki jim jih daje pri obravnavanju različnih vsebin, lažjem posredovanju in pomnjenju informacij ter preverjanju razumevanja. Risba predstavlja pretežno linearen likovni zapis, ki terja izluščenje bistva določene informacije, kar je v učnem procesu običajno vezano na razumevanje
značilnosti obravnavanega objekta, procesa ali fenomena. Razumevanje tako postane vidno tako avtorju (učencu) kot drugemu (učitelju).

Tian, iskrene čestitke!

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj