Na vsebino

Temeljni postopki oživljanja z AED defibrilatorjem

Foto: KC Semič
Foto: KC Semič

AED oz. avtomatski zunanji defibrilator je prenosna naprava, ki lahko s pomočjo električnega sunka znova zažene srce nekoga, ki je doživel srčni zastoj. Zakaj je tako pomemben? Ker je ključen del oživljanja, ki ga lahko izvedemo tudi laiki. Možnosti za preživetje so kar štirikrat večje, če se z oživljanjem začne takoj po napadu. Tako je v torek, 12. aprila, KC Semič organiziral delavnico Temeljni postopki oživljanja z uporabo AED defibrilatorja, ki jo je vodila ekipa Civilne zaščite Občine Semič pod vodstvom Branke Štukelj.

Zelo pomembna je masaža srca - 30 stisov in dva vpiha.

Defibrilator je narejen tako, da prepozna smrtno nevarno motnjo srčnega ritma. To pomeni, da električnega sunka ne bo sprožil, če nevarne situacije ne bo prepoznal. Tako bolnika ne more poškodovati. Pomembno pa je, da smo v osnovi seznanjeni z njegovim delovanjem in smo ga kot orodje, ki velikokrat pomeni razliko med življenjem in smrtjo, pripravljeni uporabiti.

Veliko lahko naredimo sami do prihoda reševalne ekipe in tako rešimo še eno življenje.

Hvala ekipi Branki Štukelj, Jasmini Vojsk Jakofčič in Žanu Jakobu Starihi.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj