Na vsebino

Takšna je razvitost belokranjskih občin

Ministrstvo za finance je na podlagi več kazalnikov, ki se nanašajo na razvitost in ogroženost občine, ter kazalnikov razvojnih možnosti, določilo koeficiente razvitosti občin za leti 2022 in 2023. Koeficient pove, koliko je posamezna občina pod oziroma nad povprečno razvitostjo občin v državi. Koeficient razvitosti posamezne občine je v skladu s temi kazalniki določen glede na koeficient povprečne razvitosti občin v državi, ki je 1,00.

V Beli krajini ima po najnovejših podatkih najvišji koeficient razvitosti občina Metlika (1,01), kar je odstotek nad državnim povprečjem. Občina Semič dosega 92 odstotkov, občina Črnomelj pa 90 odstotkov povprečne razvitosti. Za primerjavo: Mestna občina Novo mesto ima koeficient razvitosti 1,29, Trebnje in Ljubljana pa 1,21.

Izračunan koeficient razvitosti služi kot merilo za sofinanciranje občinskih investicij iz državnega proračuna, uporablja pa ga med drugim tudi Slovenski regionalno razvojni sklad pri dodeljevanju posojil občinam. Koeficient razvitosti tako ni namenjen vrednotenju položaja razvitosti občin, ampak določanju deleža sredstev, ki jih lahko prejmejo od države. Na podlagi razvitosti so stopnje državnega sofinanciranja od 60 do 100 odstotkov.

ObčinaKoeficient razvitosti občineObseg sofinanciranja sredstev iz državnega proračuna v %
ČRNOMELJ 0,90 90
METLIKA 1,01 80
SEMIČ 0,92 90
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj