Na vsebino

Strokovna ekskurzija po Obkolpju in Kočevskem

V soboto, 26. avgusta, se nas je 80 članov Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Bela krajina z dvema avtobusoma odpravilo na strokovno ekskurzijo, iz Metlike preko Semiča in Črnomlja, na mejni prehod Vinica. Član stalne sestave Teritorialne obrambe Bela krajina v obdobju osamosvajanja in naš častni predsednik Branko Kobetič, nam je predstavil aktivnosti tik pred desetdnevno vojno do odhoda zadnjega vojaka jugoslovanske armade iz Slovenije. Teritorialna obramba Bela krajina je na svojem terenu varovala in vzdrževala blokade na kar osmih mejnih prehodih z republiko Hrvaško.

Pot smo nadaljevali proti Poljanski dolini. Pri Sodevskem kalu nas je pričakal izkušeni turistični vodnik in poznavalec Kolpske doline in Kočevske, Andrej Rade iz Sodevcev. Predstavil nam je življenje v teh krajih v preteklosti in nas popeljal na previsno sodevsko steno iz katere je prečudovit pogled na Poljansko dolino. Pod njegovim vodenjem smo pot nadaljevali do vasi Zagozdac, kjer se nam je predstavil lokalni kipar, ki ustvarja v hrastovem lesu g. Anton Šegina. Ogledali smo si njegove skulpture in bivšo podružnično šolo, katera je zaprla vrata pred več kot petdesetimi leti. Kratek postanek ob Rudniškem jezeru v Kočevju smo izkoristili za sprehod ob lepo urejeni plaži in kofeinski napitek. Na zelenici ob športnem parku smo se okrepčali z malico iz avtobusa. Nato smo odšli na lepo urejeno tekmovališče kluba metalcev raznih velikosti sekir in nožev, kjer so nam mednarodno priznani tekmovalci prikazali vrhunske mete teh orodij. Pod budnimi spremljanjem izkušenih tekmovalcev smo se lahko preskusili v metih sekir in nožev. V nadaljevanju smo se ustavili pri spomeniku osamosvojitve v spominskem parku, kjer nas je sprejel dolgoletni predsednik OZVVS Kočevje Anton Vovko. Predstavil nam je skulpturo iz 10 betonskih protitankovskih tetraedrov in njihov pomen. Sledil je voden ogled Kostelskega gradu s predstavitvijo zgodovine gradu in okoliških krajev. Nežnejši spol si je lahko ogledal etnološko zbirko v Babičini kuhinji.

Po napornem vzponu je sledil sestop z gradu in nadaljevanje poti proti mejnemu prehodu Petrina - Brod na Kupi. Poveljujoči v času osamosvajanja v TO Kočevje Darko Čop nam je zelo nazorno predstavil aktivnosti v času desetdnevne vojne. Nekoliko lažje jim je bilo obvladovati mejo s Hrvaško, v primerjavo z Belokranjci, saj so imeli le dva mejna prehoda. Ustavili smo se še v Bilpi in si ogledali jamo. Izkušeni vodnik Andrej, ki je celo pot vožnje razlagal o znamenitostih mimo katerih smo se vozili, je predstavil tudi zgodbo o Bilpi. Dopolnil ga je Izkušeni potapljač in raziskovalec podzemnih vod Martin Ilenič, ki je sodeloval pri raziskavi te jame.

Ekskurzijo smo zaključili na turistični kmetiji Bahor na Tanči Gori precej utrujeni, saj je bil zelo vroč in soparen dan. Ob dobri jedači in pijači smo obudili spomine na obdobje osamosvajanja ter ugotovili, da je veliko lepih stvari v naši neposredni bližini, pa jih ne opazimo.

Vir: OZVVS Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj