Na vsebino

Strokovna ekskurzija izbirnega predmeta kovine

V soboto, 4. junija, smo učenci OŠ Semič, izbirnega predmeta kovine, odšli na strokovno ekskurzijo v Črnomelj, kjer smo si ogledali družinsko podjetje Modelarstvo Miketič. Na začetku nam je ustanovitelj podjetja Ive Miketič predstavil zgodovino podjetja, kaj delajo v podjetju in katere poklice v podjetju potrebujejo za nemoteno obratovanje. Ker uporabljajo različne materiale, kot so les, kovine in umetne mase, zaposleni potrebujejo veliko znanja in veščin za obdelavo teh gradiv. Seveda je pri njihovemu delu nujno tudi znanje iz računalništva, saj večino izdelkov načrtujejo z računalniki in jih potem izdelajo na CNC strojih.

Po ogledu podjetja smo se lotili dela. V roke nas je prevzel Tone Miketič, ki v podjetju opravlja praktično vsa dela. Naš cilj je bil, da spoznamo proces od ideje do izdelka, ki ga prakticirajo v podjetju. Odločili smo se, da bomo izdelali obesek za ključe. Takoj smo se usedli za računalnik in začeli z dizajniranjem obeska. Tako je nastala tehnična risba obeska, najprej v 2D, kasneje tudi v 3D.

Dizajniranje in risanje tehnične risbe je najpomembnejši del celotnega postopka. Vse ostalo naredi CNC stroj. Končno risbo smo s pomočjo računalnika pretvorili v program, s katerim je CNC stroj začel izdelovati obesek. Opazovanje stroja pri izdelavi je vzbudil v nas prav posebne občutke, saj stoj dela vse sam točno tako, kot smo načrtovali. Pred našimi očmi je nastajal izdelek, ki smo ga do tega trenutka videli samo na zaslonu računalnika.

S končnim izdelkom smo bili zelo zadovoljni. Poleg tega je CNC stroj naredil več obeskov, tako da je dobil vsak svojega. Neprecenljivo.

Na svoj račun je prišel tudi Žan. V podjetju namreč po naročilu izdelujejo električne kitare. Ta del proizvodnje nam je predstavil Jože Miketič, direktor podjetja, ki kitare tudi izdeluje. Seveda smo lahko nekaj teh kitar tudi preizkusili.

Ivetu, Tonetu in Jožetu iz podjetja Modelarstvo Miketič se najlepše zahvaljujemo, da so nam omogočili uresničiti vse cilje, ki smo si jih za ekskurzijo zastavili pri izbirnem predmetu kovine. Želimo si, da bi sodelovanje ohranili tudi v bodoče.

Več fotografij najdete na spletni strani šole (vir spodaj).

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj