Na vsebino

Ste prejeli klic z neznane številke iz tujine?

V zadnjih dneh se ponovno pojavljajo klici na mnoge mobilne številke pri nas, ki prihajajo z neznanih tujih številk. Takšne klice smo zaznali tudi na radijske številke, v razmaku nekaj sekund so nas klicali iz Združenega kraljestva (št. +44 20 ...), nemške pokrajine Hesse (+49 69 ...) , celo iz kanadske province Nova Škotska (+1 (782) ...), lahko pa, da so vas poklicali iz popolnoma drugih številk oz. držav.

Če bi se na tak klic oglasili, ko zazvoni, boste za dohodni klic plačali ravno toliko kot za vsak drug takrat prejeti klic. To pomeni nič v domačem omrežju in omrežjih držav evrotarife (države Evropske unije, Islandija, Norveška in Liechtensein, do konca leta pa tudi Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, ki je do takrat v prehodnem obdobju brexita).

Skratka, pri dohodnem klicu vas ne morejo opehariti, a nam lahko verjamete na besedo, da s sprejemom takšnega klica ne boste pridobili ničesar. Zveza se namreč največkrat takoj prekine, četudi ste dovolj hitri in se oglasite takoj po prejemu klica.

Zloraba se začne, če uporabnika prevzame radovednost in se odloči vrniti klic. Naj vas ne prevzame, kajti deležni boste oglasnega sporočila, samodejnega odzivnika ali tišine, a ker ste klicali vi, bo to za vas strošek na telefonskem računu oziroma zmanjšanje dobroimetja na predplačniškem stanju.

V najboljšem primeru boste plačali klic, ki je v primeru oddaljenih držav, od koder največkrat prihajajo takšni klici, že po rednem ceniku drag, v najslabšem primeru pa bo to klic na premijsko številko, ki pa je še veliko dražji.

Torej, na neznane tuje številke se raje ne oglašajte, nikakor pa zgrešenega klica ne vračajte!

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

14
24
35
44
59
610
71
84
94
13
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj