Na vsebino

Srednja cena stanovanja v Beli krajini lani čez magično mejo

Metlika. Foto: Uroš Raztresen
Metlika. Foto: Uroš Raztresen

Lani se je v Sloveniji nadaljevala visoka rast cen nepremičnin, ki so dosegle novo rekordno raven. Cene stanovanj so v primerjavi z letom 2021 nominalno zrasle za 19 odstotkov, cene zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb 17 odstotkov, cene hiš pa za 12 odstotkov. Na takšno rast cen je vplivala predvsem izredna rast cen v prvi polovici leta, medtem ko se je rast cen v drugi polovici leta umirila. V drugi polovici lanskega leta so cene stanovanj v največjih mestih praktično stagnirale, v nedavno objavljenem poročilu o slovenskem nepremičninskem trgu za leto 2022 ugotavlja Geodetska uprava RS (Gurs).

Število tržnih transakcij s stanovanjskimi nepremičninami se je v primerjavi z letom 2021 zmanjšalo za 10 odstotkov. Zmanjšanje števila transakcij je bilo zaznati v vseh večjih mestih, najbolj pa v Ljubljani, kjer se je sicer občuten upad prodaje stanovanj začel že konec leta 2021.

Srednja cena stanovanja v Beli krajini prvič čez tisočaka na kvadratni meter

Tako kot že leto prej so bila lani najcenejša stanovanja v Beli krajini, kjer pa je srednja cena stanovanja prvič prebila mejo tisoč evrov na kvadratni meter in se ustavila pri 1.100 evrov na kvadratni meter. Pod mejo 1.200 evrov na kvadratni meter je bila lani sicer le še srednja cena stanovanj v Prekmurju.

Razmerje cen stanovanjskih nepremičnin med območji, kjer so cene najvišje (Ljubljana, Obala, gorenjski turistični kraji) in pretežno ruralnimi območji, kjer so najnižje, se je lani v primerjavi z letom 2021 nekoliko zmanjšalo, medtem ko so se razlike v cenah zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb še povečale. Cene stanovanj v večstanovanjskih stavbah so bile tako lani v Ljubljani v povprečju 3,6-krat višje, cene stanovanjskih hiš pa 5,5-krat višje kot v Beli krajini.

Tudi hiše ostajajo najcenejše na ruralnih območjih, kjer so najcenejša tudi zemljišča za gradnjo stanovanjskih hiš. Kot običajno so bile cene hiš tudi v lanskem letu najnižje v Beli krajini, kjer se je njihova srednja vrednost ustavila pri 65.000 evrov. Na sončni strani Gorjancev so se cene hiš v lanskem letu zvišale za 24 odstotkov v primerjavi z letom prej. V primerjavi z letom 2015 pa so se cene hiš zvišale kar za 47 odstotkov.

Nekoliko drugače je s cenami stanovanj, ki so se v zadnjih sedmih letih v Beli krajini zvišale za 42 odstotkov. V primerjavi z letom 2021 pa so cene stanovanj na našem območju lani celo padle za en odstotek. V letu 2022 je bilo sicer v Beli krajini evidentiranih 62 prodaj za stanovanja in 107 prodaj za hiše.

Tudi zemljišča za gradnjo stanovanjskih stavb so bila lani med najcenejšimi v Beli krajini, kjer so se večinoma prodala po cenah od 25 do 40 evrov na kvadratni meter. Cenejša so bila le še v Prekmurju.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj