Na vsebino

Srečanje s slikarji paraplegiki v Semiču

Slikarji paraplegiki so od 12. in 16. februarja 2024 likovno ustvarjali v Domu paraplegikov v Semiču in nas že tradicionalno povabili na obisk. V petek, 16. februarja, smo se jim pridružili z učenci 7. a razreda OŠ Belokranjskega odreda Semič. V domu so nas lepo sprejeli, pozdravil nas je vodja likovne sekcije Zveze paraplegikov Slovenije g. Metod Zakotnik. Učencem je razložili kaj pomeni paraplegik oz. tetraplegik ter povedali, kako so postali invalidi. Po prijetnem uvodu, so imeli učenci priložnost srečati slikarje, ki so kljub svoji fizični omejitvi, ustvarjali izjemna umetniška dela tudi s pomočjo ust.

Gospa Dragica, slikarka z usti, je navdušila učence s svojimi izjemnim delom. Učenci so imeli priložnost opazovati njen proces ustvarjanja in se naučiti, kako lahko tudi majhni gibi ustvarijo velike umetnine. Njena slika je bila polne izraznosti in detajlov, kar je še enkrat dokazalo, da je umetnost univerzalna in se ne ozira na fizične omejitve. Učenci so se pogovarjali z njo o njenem navdihu, tehnikah slikanja in o tem, kako umetnost lahko postane močno sredstvo izražanja.

Srečanje s slikarji in slikarko, ki ustvarjajo z usti, je nedvomno pustilo trajen vtis na učence. Spoznali so, da je moč ustvarjalnosti neomejena in da lahko umetnost presega vse ovire. To doživetje bo zagotovo spodbudilo mlade umetnike k razmišljanju o tem, kako lahko tudi sami izrazijo svoje ideje in čustva skozi umetniško ustvarjanje.

Poleg umetniške ustvarjalnosti so umetniki paraplegiki s ponosom delili še en vidik svojega življenja - njihovo zmožnost vožnje avtomobilov, ki so posebej prilagojeni njihovim potrebam. Učenci so imeli priložnost se pogovarjati o njihovih izkušnjah.

Umetniki so postali navdih za premagovanje ovir in dokaz, da se s pozitivnim odnosom, vztrajnostjo ter pravilnimi prilagoditvami lahko dosežejo izjemni dosežki.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj