Na vsebino

Sprejeta nova strategija razvoja občine Semič

Foto: Uroš Novina
Foto: Uroš Novina

Semiški občinski svetniki so na zadnji letošnji redni seji med drugim v prvem branju sprejeli Strategijo razvoja občine Semič do leta 2030 s podrobnejšim načrtom razvoja turizma.

Za izdelavo strategije je bil izbran projektni konzorcij, ki je v času od aprila do decembra izdelal predlog strategije. Ta opredeljuje 17 sklopov projektov, ki vsebinsko pokrivajo tri temeljne razvojne stebre: gospodarstvo, okolje in prostor ter človeške vire in družbeno blaginjo. Za vsako od teh treh področij je predlaganih več sklopov projektov, katerih vsebina je rezultat širšega družbenega konsenza o skupnem razvoju semiške občine v prihodnosti. Izmed 17 sklopov projektov je izbranih devet takšnih, ki so za razvoj občine do konca tega desetletja še posebej pomembni. Gre za nadaljevanje ureditve in širitve Proizvodno servisne cone Vrtača ter podpora razvoju podjetništva, ekološko in biodinamično kmetijstvo za večjo samooskrbo, načrt razvoja turizma v občini Semič do leta 2030, nadgradnja uporabe obnovljivih virov energije, raba in varovanje vodnih virov ter skrb za čisto okolje, nastanitvene kapacitete za občane in turiste, »otroci so naše največje bogastvo«, pomoč in večja vloga mladih ter skrb za starejše.

Na podlagi sprejetega dolgoročnega dokumenta je opredeljena tudi vizija občine, ki pravi, da "Občina Semič omogoča dobre infrastrukturne pogoje za kakovostno življenje občanov in razvoj gospodarstva, obiskovalcem pa ponuja okolju prijazna turistična doživetja".

Svetniki so v prvi obravnavi sprejeli tudi predlog Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za kamnolom Topli vrh, s katerim so določili pogoje za širitev obstoječega kamnoloma. Ta se nahaja slab kilometer stran od najbližjih stanovanjskih objektov v Črmošnjicah. Nova ureditev ne predvideva večjih vsebinskih sprememb. Načrtovano je nadaljnje pridobivanje dolomita s sprotno sanacijo in rekultivacijo na isti lokaciji. Pridobivanje se bo izvajalo s sodobno tehnologijo in mehanizacijo, ki zagotavlja minimalne vplive na okolje.

Potrdili so tudi Pravilnik o plačah, sejninah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih organov Občine Semič. Z novim pravilnikom so odpravili pomanjkljivosti, ki jih je ugotovila notranja revizija in hkrati nekatera določila smiselno preoblikovali z namenom boljše preglednosti in razumljivosti. Višina sejnin se z novim pravilnikom ne spreminja.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj