Na vsebino

Krajevna skupnost Adlešiči je praznovala

V prostorih večnamenskega doma v Adlešičih so v soboto obeležili praznik Krajevne skupnosti Adlešiči. S prireditvijo so obudili spomin na tragični 22. marec 1945, ko so Nemci in ustaši prečkali reko Kolpo pri Pobrežju ter požgali Adlešiče in šest bližnjih zaselkov, pri čemer je življenje izgubilo 11 ljudi. Kot je povedal osrednji govorec na prireditvi, predsednik krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Niko Novak, so v preteklosti ravno ta nesrečni dan izbrali za krajevni praznik, da bi vsakič znova opozarjali na grozote vojne, ki se ne bi smele nikoli več ponoviti.

"Žal ima človeštvo kratek zgodovinski spomin in ponovno smo priče vojnim spopadom v Ukrajini, Gazi in še bi lahko našteval. Zaskrbljeno spremljamo poročanje o hitrem oboroževanju Evrope in predvsem Balkana. Nismo se naučili, da v vojnah trpijo ljudje na obeh straneh in da v vojnah ni zmagovalcev. Dobiček si delijo samo trgovci z orožjem in smrtjo ter politiki, ki zakuhajo vojno, običajno z utemeljitvijo, da širijo demokracijo in hočejo pomagati zatiranim. Navadni ljudje pa si želimo samo svobode in miru," je poudaril Novak in pozval k večji enotnosti tudi v domači krajevni skupnosti. "Strnimo svoje vrste in se v kraju poenotimo ne glede na pripadnost in svetovni nazor, ker bomo samo tako bolje živeli in bomo lažje zahtevali del družbene pogače, ki jo soustvarjamo tudi mi."

Predsednica sveta Krajevne skupnosti Adlešiči Urška Kuzma je v svojem nagovoru izpostavila nekaj vidnejših projektov v zadnjem letu. Med njimi je bila zlasti sanacija dveh javnih poti v Marindolu in Malih selih, kjer so pomemben delež k sofinanciranju poleg Občine Črnomelj in krajevne skupnosti, prispevali tudi krajani. V lanskem letu so zaključili tudi pomemben projekt ureditve parkirišča in javne poti pri mrliški vežici v Adlešičih, s katerim so pridobili kar nekaj prepotrebnih parkirnih mest. Lotili so se še nekaterih manjših projektov. Tako je tik pred realizacijo ureditev zelenice pred domom krajanov s katerim bodo pridobili funkcionalen prostor namenjen domačinom in obiskovalcem.

Črnomaljski župan Andrej Kavšek je izpostavil dobro sodelovanje občine s svetom krajevne skupnosti in izrazil upanje, da se bodo v prihodnjem obdobju odprle nove finančne možnosti za začetek večjih projektov tudi v adlešiški krajevni skupnosti. Po njegovih besedah se končno približuje tudi podpis meddržavnega sporazuma med Slovenije in Hrvaške, ki bo osnova za obnovo jezov in rekonstrukcijo mostov čez mejno reko Kolpo, kot je denimo dotrajan most v Žuničih.

Kulturni program so z glasbo, plesom in humorjem oblikovali učenci podružnične šole Adlešiči, zlati kitaristki Jana Peteh in Julija Vrlinič iz Glasbene šole Črnomelj, dramska skupina KTŠD Stari trg ob Kolpi, Adlešički tamburaši in Folklorna skupina KUD Božo Račič.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj