Na vsebino

Spominska prireditev na Otoku - "Vranov let"

Na današnje sončno sobotno dopoldne je na partizanskem letališču v Otoku potekala spominska prireditev osvoboditve zavezniških vojnih ujetnikov "Vranov let".

Prisotne sta nagovorila župan Občine Metlika, Darko Zevnik in slavnostni govornik, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič.

Marijan Križman, predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije in Borut Likar, predsednik pokrajinskega sveta ZB za vrednote NOB Dolenjske in Bele krajine, sta podelila srebrno plaketo ZZB za vrednote NOB Milanu Travnikarju, podpredsedniku Društva Vranov let in predsedniku ZB za vrednote NOB Metlika.

Milan Travnikar je v družbeno življenje v občini Metlika vpet že 45 let. Leta 1976 je bil izvoljen za predsednika Občinske konference zveze socialistične mladine Metlika. Postal je član kolegija DPO in v tem organu je hitro našel povezavo s takratnim vodstvom občinske borčevske organizacije. Pomagal je pri organizaciji srečanj borcev partizanskih enot in se udeleževal slovesnosti, ki so bile organizirane v spomin na padle borce. Občutek, ceniti pridobitve NOB mu ni bil tuj, saj je bil oče predvojni komunist, organizator partizanskega delovanja v Beli krajini in ustanovni član Prve belokranjske čete ter v njenem ožjem vodstvu.

Tako je bil sin Milan že od mladih nog vzgojen v človeka, ki je cenil žrtve borcev NOB. Pred več kot dvajsetimi leti je opravljal naloge tajnika KO ZB za vrednote NOB Metlika. Ne moremo mimo tega, da ne bi omenili angažiranje Milana pri delu v občinskem združenju ZB za vrednote NOB Metlika. Pred skoraj 10-imi leti je bil za kratek čas izvoljen za podpredsednika občinskega združenja, nato za krajši čas do izteka mandata organov združenja za predsednika, sedaj pa funkcijo predsednika uspešno opravlja drugi redni mandat. Je drugi mandat tudi član Glavnega odbora ZZB za vrednote NOB Slovenije, v tekočem mandatu podpredsednik Odbora za priznanja pri ZZB za vrednote NOB Slovenije in drugi mandat član Pokrajinskega sveta ZB za vrednote NOB Dolenjske in Bele krajine. V tem času je s svojim angažiranjem in izkušnjami v delovanju družbenih organizacij in društev močno prispeval tudi k prepoznavnosti združenja borcev v občinskem, dolenjsko-belokranjskem in širšem prostoru. Leta 1978 je bilo ustanovljeno Spominsko področje Žumberak-Gorjanci, ki je delovalo na območju petih slovenskih in treh hrvaških občin in Milan je bil član predsedstva te skupnosti. Skupaj s prijateljem, generalom Radetom Bulatom - narodnim herojem, sta v delu skupnosti pustila pomemben pečat in med drugim pomagala pri izvedbi znanstvenega srečanja na temo sodelovanja slovenskih in hrvaških partizanov in pri izdaji zbornika na to temo.

Danes je Milanova skrb namenjena negovanju borbenih tradicij NOB in temu, da grozote NOB ne tonejo v pozabo. Skupaj z odborom za obnovo spomenikov in spominskih obeležij pri občinskm združenju načrtuje njihovo obnovo in pri tem tesno sodeluje s KO ZB, županom občine in občinsko upravo ter izvajalci obnovitvenih del. Organizacija ZB in Milan dobro sodelujta z drugimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami v občini in v širšem dolenjsko-belokranjskem prostoru (Območno združenje slovenskih častnikov Bela krajina, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Bela krajina, Policijsko veteransko društvo Sever Dolenjske in Bele krajine, Društvo generala Maistra, Društvo Vranov let v svobodo, idr.). Milan Travnikar je aktiven tudi na mednarodnem področju, zlasti v povezavi z borčevskimi organizacijami na Hrvaškem. Tako ohranja in neguje povezavo metliške organizacije z borci iz Karlovca, Duge Rese, do nedavnga tudi iz Ozlja in se redno udeležuje njihovih slovesnosti in ob tem tudi nagovori zbrane. Še posebno je močna njegova povezanost z Udrugo antifašista i antifašističkih boraca Zagreb-jug. Občinska organizacija ZB za vrednote NOB Metlika že več let nima tajnika ali tajnice organizacije, te naloge opravlja Milan sam in brez denarnega nadomestila, se pravi popolnoma prostovoljno.

G. Travnikarju iskreno čestitamo za zasluženo priznanje in dolgoletno prizadevno delo na področju ohranjanja vrednot NOB v občini Metlika, Beli krajini in na Dolenjskem ter širši Sloveniji.

Kulturni program so popestrili:

- Tina Pezdirec, učenka OŠ Metlika (mentorica prof. Irina Kolar), ki je zapela pesem »Kaj ti je deklica«,

- Ženski pevski zbor Društva upokojencev Metlika, ki je zapel pesmi »Oblaki so rdeči« in »Domovini« (dirigentka prof. Irina Kolar),

- Jurij Vukšinič, učenec OŠ Podzemelj, je recitiral pesem Karla D. Kajuha »Jesenska« (mentorica Mirjana Kordič),

- Harmonikarski orkester pod vodstvom Andreja Bajuka je zaigral »Kam le čas beži in Pastirče mlado«,

- članica 1. Spominskega dolenjskega partizanskega bataljona, Breda Videtič Kuplenik, je recitirala Gorjansko himno (Franc Šali),

- Otroška pevska skupina OŠ Metlika, (mentorica prof. Irina Kolar) je zapela pesem »Šivala je deklica zvezdo«,

- članica 1. Spominskega dolenjskega partizanskega bataljona, Terezija Potočar, je recitirala pesmi Ludvika Zupanca »Kdo je partizan« in Karla D. Kajuha »Partizanovo slovo«,

- prireditev je zaključil Andrej Bajuk, ki je na harmoniko zaigral pesem »Po jezeru«.

V sklopu prireditve je bil organiziran tudi spominski pohod iz Semiča do Otoka.

Prireditev so organizirali Občina Metlika, Združenje borcev za vrednote NOB Metlika, Društvo za ohranjanje spomina na reševanje zavezniških vojakov v času NOB – Vranov let v svobodo in Območno Združenje slovenskih častnikov Bela krajina.

Vir: Občina Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
14
21
33
43
55
61
71
82
91
16
19
20
26
27
28
30
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj