Na vsebino

Semiška ohcet na Ohridu

Januarja 2016 je bil objavljen razpis JSKD Ljubljana za slovensko kulturo na Ohridu z nazivom Slovenija na Ohridu 2016. Na razpis smo se prijavili tudi Semičani, in sicer folklorna skupina Semiška ohcet. Bili smo prijetno presenečeni, ker smo 10. aprila 2016 izvedeli, da smo iz množice prijavljenih izbrani ravno mi.

Takoj smo se začeli pripravljati. Medse smo povabili tudi kulinarike, ki so se predstavili s pripravo in peko belokranjske pogače ter ajdove potice, in kantri skupino Vrtičkarji.

Semiška ohcet se je predstavila prvi večer na ploščadi na Ohridu z belokranjskimi plesi, drugi večer s skrajšano verzijo Semiške ohceti. Organizatorja smo prosili, da nam je priskrbel otroka (posodili so nam fantka), ki je postal nakolenče našima ženinu in nevesti. Predstavitev je zelo uspela, poželi smo bučen aplavz. Fotografirali so nas mnogi obiskovalci iz tujih držav, nekateri so se želeli z nami postaviti pred kamero. Publika je bila zelo navdušena nad našimi plesi, ubranim petjem, glasbo in igranju na bršljanov list. Radovedni obiskovalci so hoteli videti tudi instrument( bršljanov list).

Vrtičkarji so se predstavili s kantri plesi. Pripravili so več nastopov in razvedrili publiko.

Tudi oni so poželi buren aplavz, še posebno pa so publiki padli v oči njihovi prekrasni kostumi.

Kako slavnostno smo se počutili, ko so nas spodbujali naši prijatelji, ki so s svojo navijaško mrzlico vriskali in mahali s slovensko zastavo!

Opravili smo dva uradna nastopa, ogledali smo si Ohrid, odpluli do izvira jezera in do samostana sv. Naum.

Folklorno skupino Semiška ohcet so zastopali člani iz Semiča, Črnomlja, Metlike, Kočevskih Poljan in Dolenjskih Toplic.

Zastopali smo Belo krajino in Dolenjsko v tujem svetu v semiški narodni noši in ponosni smo na to! Ob zaključku smo vsi prejeli priznanje za sodelovanje.

Bilo je lepo in poučno. Dnevi so minevali kot za šalo, prehitro je napočil čas vrnitve. A nam se po najkrajši poti še ni dalo domov. Vračali smo se preko Albanije, Črne gore, Bosne, Hrvaške. Obiskali smo tudi Međugorje. Tja smo prispeli v poznih večernih urah. Ja, Međugorje ima ponoči poseben čar!

Polni lepih vtisov smo 29.6.2016 ob šesti uri zjutraj prispeli v Semič.

Zahvaljujemo se vsem sponzorjem in donatorjem, ker so nam omogočili, da smo se predstavili v tujem svetu in svoja lepa doživetja spravili v trajen album nepozabnih trenutkov. Iskreno se zahvaljujemo prevozništvu Mrgole, še posebno šoferjema Boštjanu in Slavku za prijetno in varno vožnjo.

Lepega darila se je razveselil slovenski veleposlanik v Makedoniji gospod Branko Rakovec. Razveselili smo ga s Semiško penino, ki jo je prispevala družina Simonič.

Vir: FS Semiška ohcet

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj