Na vsebino

Semič v starih cajtih (42)

Štafeta mladosti in PGD Kot-Brezje

V času skupne države Jugoslavije je od leta 1945 do leta 1987 potekala Štafeta mladosti, simbol praznovanja rojstnega dne Josipa Broza Tita, ki je svojo pot vedno končala 25. maja v Beogradu. Na ta dan so bili pionirji (učenci 7. razreda osemletke) sprejeti v Zvezo socialistične mladine Jugoslavije.

Vsako leto je štafeta začela svojo pot iz drugega mesta in obkrožila vse republike. Poleg zvezne štafete so bile organizirane tudi lokalne štafete, ki so potovale med mladinskimi organizacijami, ki so običajno delovale na območju posameznih gasilskih društev.

Tudi Kot-Brezje je imelo svojo mladinsko organizacijo in več let je lokalna štafeta potovala skozi njihovo področje. Ob tej priložnosti so mladi vedno pripravili kulturni program. Zlasti je bilo pomebno sodelovanje vseh mladih, tako tistih, ki so bili šele sprejeti v mladince, kot tistih, ki so počasi te vrste že zauščali.

Na fotografiji je del ekipe, ki je v maju leta 1983 sodelovala pri lokalni štafeti, ki je potovala mimo gasilskega doma PGD Kot - Brezje v Gorenjcih.

Prepoznate koga?

Fotografijo hrani Irena Plut.

Vir: Semič v starih cajtih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj