Na vsebino

Semič v starih cajtih (362)

130 let PGD Semič; 1894 – 2024 (6)

Gasilski pionirji

V PGD Semič je kronično primanjkovalo mlajših članov operativcev. Zato smo se v semiški osnovni šoli pri gasilskem krožku načrtno lotili vzgoje mladih gasilcev in jih usmerjali v delo društva.

Da bi otroke še bolj navdušili za gasilstvo, smo zanje nabavili lične gasilske uniforme in malo 'tomosovo' brizgalno z vso potrebno opremo.

Spoznali smo naloge desetarja, vodarja, cevarja in napadalca. Urili smo se v trodelnem napadu. Najprej smo vadili 'na suho', še bolj zanimive pa so bile mokre vaje, ko smo iz Lebice črpali vodo in veselo gasili namišljene požare v okolici izvira.

S pridobljenim znanjem in gasilskimi veščinami smo se predstavili tudi množici radovednežev na semiškem Placu in poželi vsesplošno priznanje in odobravanje.

Pri usposabljanju otrok nam je s svojim visokim strokovnim in organizacijskim znanjem s področja gasilstva in gasilskih tekmovanj veliko pomagal Anton Malnarič Lipec s Štrekljevca.

Fotografijo, ki je bila posneta leta 17. 7. 1974 pred Mucovo (današnjo orlovsko) hišo na Placu (Štefanovem trgu) so posneli in izdelali člani foto krožka iz OŠ Belokranjskega odreda Semič.

Na njej so od leve: Gusti Dichlberger, Jože Tomaževič, Ciril Primožič, Jure Avguštinčič, Silvo Malnarič, Drago Gruden, Stane Jakša, Aleš Vidmar, Vinko Plut, Marko Simonič, Tomaž Kočevar.

Vir: Semič v starih cajtih

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

35
44
59
611
71
84
94
13
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj