Na vsebino

"Se mi zdi, da iz tega ukrepa ni želenega učinka"

Ambulanta za neopredeljene deluje tudi v Zdravstveni postaji Semič.
Ambulanta za neopredeljene deluje tudi v Zdravstveni postaji Semič.

V zdravstvenih domovih po Sloveniji so v začetku leta začeli vzpostavljati ambulante za neopredeljene. Te so namenjene zavarovancem nad 19 let, ki nimajo izbranega osebnega splošnega oziroma družinskega zdravnika, ga pa želijo izbrati, a ga v rednih ambulantah ne dobijo, ker tam zdravniki novih pacientov zaradi preseganja normativa ne sprejemajo več.

Čeprav je ministrstvo za zdravje na začetku leta predvidelo, da bo ambulant za neopredeljene skupaj do 94, jih je trenutno v 15 zdravstvenih domovih (od 57) le 24. Dve od teh sta tudi v Beli krajini. Od 1. februarja delujeta ambulanti za neopredeljene v Zdravstvenem domu (ZD) Črnomelj in v Zdravstveni postaji Semič. Kot nam je povedal direktor ZD Črnomelj Andrej Matkovič, imajo trenutno vpisanih 998 ljudi, glavnina oseb, ki so pogrešale zdravnika, pa se je v ambulantah za neopredeljene vpisala v začetnem obdobju, nato pa se je vpisovanje precej umirilo.

Podatki ZZZS kažejo, da so doslej ambulante za neopredeljene v zdravstvenih domovih delale zelo različno število ur. V ZD Črnomelj je tovrstna ambulanta meseca februarja delala denimo 48 ur, marca 44, aprila 68,5 in maja 72 ur. Obravnav je bilo februarja in marca po 327, aprila 543 in maja 574. Šlo je za prvi oz. ponovni pregled, kratek obisk, posvet na daljavo, poseg, ipd.

V Črnomlju je sicer delež ljudi brez izbranega osebnega zdravnika marca znašal 14, aprila pa 13,9 odstotka, kar je nad povprečjem v državi. Delež neopredeljenih v Sloveniji je marca znašal 6,8 odstotka vseh zavarovanih oseb, aprila pa je upadel na 6,7 odstotka.

Videti je, da težave z nedostopnostjo osnovnega zdravstva vendarle niso bile tako žgoče, kot so sprva menili na ministrstvu za zdravje. Spomnimo, da gre za uvedbo nesistemskih ambulant z zelo visokim plačilom in davčno izjemo za zdravnike in preostalo osebje, ki v njih dela.

»Trenutno sodeluje v ambulanti za neopredeljene pet zdravnic, dogovarjamo se še z dvema iz Zdravstvenega doma Metlika. Poskrbimo, da so vsi pacienti oskrbljeni. Vsekakor pa bi si zdravniki želeli, da jih je dovolj in da vsak opravlja svoje delo v obsegu, ki je dogovorjen za en tim po normativu,« pravi Matkovič. Slednji se ob tem pridružuje številnim pomislekom o učinkovitosti začasne rešitve v obliki ambulant za neopredeljene.

»Večina pacientov si želi opredelitev na zdravnika in ne na ambulanto. To je lahko le začasen ukrep. Dolgoročno zdravstveno osebje ne bo zmoglo dodatnega dela, kljub ponujenemu plačilu. Se mi zdi, da iz tega ukrepa ni želenega učinka,« še meni direktor ZD Črnomelj.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj