Na vsebino

Sanacija kanalizacije pri akvaduktu na Vojinski cesti

V četrtek, petek ter soboto smo izvedli sanacijo dela kanalizacijskega omrežja ob Vojinski cesti v Črnomlju. Gre za tako imenovani "S kanal", po katerem se steka večina odpadnih vod iz mesta Črnomelj do centralne čistilne naprave v Vojni vasi. Dnevno se tako po teh ceveh "pretoči" približno 500 kubičnih metrov odpadnih vod. Ker pa imamo v Črnomlju še kar nekaj mešanega kanalizacijskega sistema, je ob deževju količina odpadne vode še večja.

Probleme na tem delu kanalizacije smo opazili že v preteklosti. Pred mesecem dni smo cevi že enkrat očistili, kar je začasno odpravilo probleme z nepretočnostjo cevi, vendar se je prejšnjo soboto (15. 6. 2024) problem ponovno pojavil. Zaradi nedostopnosti terena smo porabili kar nekaj časa za ugotovitev osnovnega vzroka problemov. Občani so na problem opozorili, ko je bila sanacija oziroma defektaža že v teku. Po mnenju nekaterih je sanacija potekala prepočasi, saj nas je že drugi dan po objavi na spletni strani Radia Odeon obiskal okoljski inšpektor. Ta je lahko le ugotovil, da odpadna voda več ne odteka v reko Lahinjo in da je Komunala Črnomelj pravilno pristopila k reševanju.

Dejanski vzrok za probleme je bil na več mestih stisnjena cev, kar je posledica premikanja zemlje. Teren v katerem poteka S kanal je zelo strm in se zato občasno še vedno malo premika. Ob večjih pretokih cev tako ni bila sposobna odvesti celotne količine odpadne vode, ki se je zato akumulirala v cevi pred oviro in začela iztekati na površje iz jaška pri akvaduktu. Zato smo se odločili, da zamenjamo 18 metrov cevi. Naročena so bile poliesterske cevi DN 600, ki so v petek ob 14. uri tudi prispele. Tudi obstoječa kanalizacija je izvedena s poliesterskimi cevmi, kar predstavlja eno izmed (tehnično) najboljših možnih rešitev.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj