Na vsebino

S portoriško uverturo v pester jurjevanjski vikend

Po 8000 km dolgi poti, po nastanitvi v Črnomlju in le dveh urah počitka, so se mladi in nasmejani Portoričani na četrtkov večer že zbrali v grajskem atriju ter s pesmijo, portoriškimi ritmi, s plesom in besedo predstavili svojo državo, običaje, inštrumente in razvojih njihovih plesov v preteklih stoletjih.

Tokratna predstavitev folklorne skupine Ballet Folklorico Sabor Boricua je temeljila predvsem na »bomba« in »plena« plesih, ki definirajo glasbene zvoke afro-portorikanske populacije iz 19. stoletja.

Bomba in plena sta tolkalsko-glasbeni tradiciji iz Portorika, ki ljudi prevzamejo za ples. Bomba plesi izvirajo iz zgodnjega evropsko-kolonialnega obdobja v Puerto Ricu in iz glasbene tradicije, ki so jo prinesli zasužnjeni Afričani v 17. stoletju.

Bomba ima šestnajst različnih ritmov, ki označujejo ritem petja in plesa. Plena se je razvila iz bomba glasbe v začetku 20. stoletja v južnem Portoriku. Plena besedila so pripovedna, ki jih spremlja glasba z enim osnovnim ritmom.

Portoričani so zaključili večer s predstavitvijo plesov iz 20. stoletja kot so salsa in drugi karnevalski plesi.

Folklorno skupino iz Portorika lahko spremljate danes ob 16. uri na malem odru, zvečer ob 20:15 na velikem odru ter še v soboto in nedeljo na velikem odru ob 20. uri.

Vir: RIC Bela krajina
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj