Na vsebino

Rdeče opozorilo tudi za JV države

Agencija RS za okolje (Arso) opozarja na visoke temperature v prihajajočih dneh. Vrh vročinskega vala naj bi dosegli v soboto, ko se temperature lahko povzpnejo vse do 39 stopinj Celzija. Izključeni niso niti julijski temperaturni rekordi.

Arso je za soboto izdal najvišjo stopnjo opozorila – v rdečo so obarvana osrednja, jugozahodna in jugovzhodna območja države. Pričakujejo, da bo ob osrednji Sloveniji najbolj vroče prav na jugovzhodu države. Zrak bo sicer dokaj suh in bo prinesel občutek puščavske vročine, več vlage bo v zraku znova od nedelje.Najvišja julijska izmerjena temperatura v Ljubljani je sicer 37,6 stopinje, kar pa bi v soboto lahko presegli, prav tako rekorde pričakujejo tudi v drugih krajih.

Prvih ohladitev bomo deležni v noči na nedeljo, konec vročinskega vala pa napovedujejo za torek oz. sredo.

Ohladitev bo prinesla tudi nekaj padavin, ki bi po besedah meteorologa Braneta Gregorčiča lahko vsaj delno omilile trenutno sušo. Manjše količine padavin, ki jih bomo deležni v prihodnjem tednu, bodo po besedah hidrologa Andreja Goloba omilile težavo pomanjkanja vode, ne bodo pa povsem rešile težave pomanjkanja podzemnih voda. Za to bi potrebovali več zaporednih padavin, je dejal.

Vir: STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj