Na vsebino

Razstava ob Kettejevi 140-letnici

V Knjižnici Črnomelj smo pripravili razstavo del Dragotina Ketteja, ki bi 19. 1. 2016 praznoval 140. rojstni dan.

Kette je poznan po svojih pesmih. V obdobju ustvarjanja v Ljubljani je pisal novoromantično poezijo, ki je bila igriva in hudomušna: Ah, zapojte, Na blejskem otoku, Popotnica. V Novem mestu se je pesnikov odnos do narave spremenil. Temu je bila kriva neuslišana ljubezen. Dela iz tega obdobja so npr. Na trgu, Lepa roža, Mlinarjeva Hčerka, Dejal je Vlah Elija itd. Po končani maturi odide v Trst, kjer preživi nekaj mesecev. Poezija zato postane bolj čutna in erotična. Npr. Tihe noči, Slovo, Adrija, Moj bog itn.

Pisal je tudi kratko impresionistično prozo, ter dela za otroke (basni, pravljice, otroške pesmi in povesti). Njegova najbolj znana pravljica je Šivilja in škarjice (1896).

Kettejeva mladinska dela so prevedena v češki, hrvaški, madžarski, makedonski, slovaški in srbski jezik.

Vse pravljice, basni in pesmi za otroke so bile prvič zbrane v zbirki z naslovom Basni in pravljice, ki je bila izdana v Celju leta 1990.

V času svojega življenja ni ničesar izdal v knjižni obliki. Po njegovi smrti je njegove pesmi uredil Anton Aškerc.

Kettejevim delom smo dodali tudi poezijo Srečka Kosovela (v namen recitala Kettejeve in Kosovelove poezije, ki ga prirejamo 5. 2. 2016).

Vir: Knjižnica Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

14
24
35
44
59
610
71
84
94
13
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj