Na vsebino

Razpis za pridobitev znaka Belokranjsko

RIC Bela krajina objavlja razpis za pridobitev pravice do uporabe kolektivne blagovne znamke (KBZ) Belokranjsko.

S kolektivno blagovno znamko Belokranjsko želimo poudariti in izpostaviti prepoznavnost rokodelskih izdelkov, pridelkov in živilskih izdelkov ter njihovih ponudnikov na območju podeljevanja pravice do uporabe KBZ Belokranjsko.

Za pridobitev pravice do uporabe KBZ Belokranjsko se lahko prijavijo registrirane pravne ali fizične osebe s sedežem na območju občin Bele krajine (Črnomelj, Metlika, Semič), ki ponujajo pridelke in izdelke, ki izpolnjujejo naslednje splošne pogoje:

  • so pridelani oz. proizvedeni opremljeni in ponujeni po zakonsko določenih predpisih in standardih na območju občin Bele krajine,

  • so pridelani oz. proizvedeni in opremljeni na naravi in ljudem čimbolj prijazen in trajnosten način,

  • celotna proizvodnja (nabava živil in gradiv) in prodaja sta sledljivi,

  • zagotavljajo ustrezno visoko kakovost,

  • izvor-poreklo idej, gradiv, živil, vzorcev, postopkov izdelave izdelkov mora biti vsaj 70 % za izdelke iz območja, ki ga pokriva KBZ Belokranjsko oz. 100 % iz območja Slovenije, razen, če gradiv oz. živil za določene izdelke ni mogoče zagotoviti v Sloveniji, nosijo pa močno zgodbo opredeljenega območja,

  • rokodelski izdelki in izdelki unikatnega in industrijskega oblikovanja temeljijo predvsem na naravnih gradivih in gradivih, ki so značilna za območje podeljevanja pravice do uporabe KBZ in upoštevajo rokodelsko kulturno dediščino ter umetniški vtis območja,

  • so opremljeni s celostno komunikacijsko podobo (embalaža, etiketa), zgodbo, sloganom v slovenskem in angleškem jeziku, (navodili za uporabo) in ceno – primerni za na prodajno polico.

KBZ Belokranjsko se uporablja za označevanje kakovosti in izvora-porekla:

  • rokodelskih izdelkov in izdelkov unikatnega ter industrijskega oblikovanja,

  • pridelkov (npr. sadja, zelenjave, poljščin, svežih zelišč in začimb) in živilskih izdelkov (npr.: iz mleka, mesa, sadja, zelenjave, žit ipd.), na območju podeljevanja pravice do uporabe KBZ.

Termini ocenjevanj v letu 2024:

Ocenjevanje rokodelskih izdelkov in izdelkov unikatnega in industrijskega oblikovanja bo potekalo 14. maja 2024 med 9.00 in 11.00 v prostorih Podjetniškega inkubatorja Bela krajina (Belokranjska cesta 36, Črnomelj).

Rok za prijave: 26. april 2024 (oddate Vlogo - priloga 2 in Prijavnico - priloga 3a)

  • elektronsko na e-naslov samo.flajnik@ric-belakrajina,

  • po navadni pošti na naslov RIC Bela krajina, Ulica na Utrdbah 18, 8340 Črnomelj, (na kuverti obvezni označiti oz. dopisati vloga za ocenjevanje KBZ)

  • osebno na sedež RIC Bela krajina, Ulica na Utrdbah 18, 8340 Črnomelj (od ponedeljka do petka, med 7. in 15. uro).

Izdelke prinesete v ocenjevanje 12. maja 2024 med 9.00 in 11.00 v prostore RIC Bela krajina (Ulica na Utrdbah 18, Črnomelj).


Ocenjevanje pridelkov in živilskih izdelkov bo potekalo 14. maja 2024 med 12.00 in 15.00 v prostorih Podjetniškega inkubatorja Bela krajina (Belokranjska cesta 36, Črnomelj).

Rok za prijave: 26. april 2024 (oddate Vlogo - priloga 2 in Prijavnico - priloga 3b)

  • elektronsko na e-naslov samo.flajnik@ric-belakrajina (vloga za ocenjevanje KBZ),

  • po navadni pošti na naslov RIC Bela krajina, Ulica na Utrdbah 18, 8340 Črnomelj, (na kuverti obvezni označiti oz. dopisati vloga za ocenjevanje KBZ)

  • osebno na sedež RIC Bela krajina, Ulica na Utrdbah 18, 8340 Črnomelj (od ponedeljka do petka, med 7. in 15. uro).

Izdelke prinesete v ocenjevanje 12. maja 2024 med 12.00 in 15.00 v prostore RIC Bela krajina (Ulica na Utrdbah 18).


Prijavnina na ocenjevanje za 1 izdelek je 10,00 € brez DDV. Na ocenjevanje lahko posamezen ponudnik prijavi največ 3 izdelke. V kolikor bo na ocenjevanje prijavljenih manj izdelkov od predvidenih, bodo imeli ponudniki možnost prijave dodatnih izdelkov.

Obrazce za prijavo na razpis najdete spodaj, za podrobne informacije pa se lahko obrnete na Sama Flajnika, ki je na voljo na telefonski številki 031 325 409 in prek elektronske pošte: [email protected]. Natisnjene obrazce lahko prevzamete tudi na TIC Črnomelj, TIC Metlika in TIC Semič.

Veselimo se sodelovanja in se zavedamo, da lahko le z vašo pomočjo dosežemo višjo kakovost in prepoznavnost ponudbe z lokalno dodano vrednostjo certificirane s KBZ Belokranjsko.

Dostop do datotek s klikom na vir spodaj.

Vir: RIC Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj